– Fan, så jäkla kul

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här gör Roxette succé-comeback på exklusiv spelning i Halmstad: Vi satsar stort nästa år

1 av 3 | Foto: Anders andersson
ÖS I NATT Marie Fredriksson och Per Gessle bjöd på en spelning som verkligen var ämnad för fansen. Förutom dem består Roxette i?dag av Christoffer Lundquist (gitarr), Clarence Öfwerman (keyboard), Magnus Börjesson (bas), Pelle Alsing (trummor) och körsångerskan Malin Ekstrand.

HALMSTAD. Per Gessle tittar på Marie Fredriksson.

– Du är ett litet underverk, säger han.

Roxette-kamraten ler efter den svettiga konserten i natt.

– Fy fan så jäkla kul det var, säger hon.

Nu hoppas de att även 2011 blir ett Roxette-år.

Roxette har inte gjort en konsert i Sverige sedan 2001. Inte spelat i Halmstad sedan 1991.

De hade tänkt spela en timme, som genrep inför turnén som börjar på lördag.

– Men det var så kul, säger Per Gessle. Det bara växte.

Roxette har spelat ihop sig i Halmstad i en vecka. På hotell Tylösand som Per Gessle deläger. Där hölls också den exklusiva spelningen.

–Vi har haft så kul när vi har repeterat, säger Marie Fredriksson. Jag har längtat efter det här. Äntligen! Det var fantastiskt.

Och du dansade runt på scen.

– Jag var så lycklig, säger hon.

Publiken höll andan

Hon var laddad redan från start. Roxette inledde med ”Dressed for success” och Marie Fredriksson sjöng de första raderna medan publiken höll andan.

”Tried to make it, little by little

Tried to make it bit by bit.”

Sedan bröt jublet loss och det märktes att det var en spelning för fansen. Händerna i luften. Taktfasta klapp. Allsång. Även om roxettarna hunnit fylla 50 sedan sist har de fått nya unga fans, tjejer med 120 decibels-skrik.

Mer än fullt

900 biljetter såldes till konserten och det var mer än fullt.

– Vi kunde haft det utomhus på Solgården där hotellet brukar ha konserter, säger Per Gessle. Då hade vi sålt 3 000 biljetter och så hade det suttit 7 000 utanför och lyssnat. Det hade inte varit bra för vår konsert i Halmstad 14 augusti.

Hur känns det att spela på hemmaplan?

– Tryggt, säger Per Gessle. Vi har alltid känt oss älskade här, både med Roxette, Gyllene Tider och våra sologrejer. Eller hur?

Marie Fredriksson nickar.

Stampar takten

Konserten höll på i en timme och 45 minuter. Musikerna var ovana vid den lilla scenen och fick se upp så de inte sprang in i varandra. Per Gessle pratar om mikrofonen som gungar när han stampar takten och om gitarren som inte hördes. Svettiga öronsnäckor som ramlade ur.

– Äh, jag struntade i alla små fel, säger Marie Fredriksson. Jag ville bara gå vidare. Ösa på. Till nästa låt. Och nästa.

Duon är laddade inför turnén som inleds i Sundsvall på lördag. Och inför framtiden.

– Vi har spelat in halva nästa skiva, säger Per Gessle. Vi ska spela in resten i höst. Vi räknar med att den ska komma ut efter jul. Vi har pratat om att det blir ett Roxette-år nästa år.

Med fler turnéer?

– Ja, vi hoppas det. Om allt går bra. Det vore kul.

En stor satsning. Utomlands?

– Så stort det kan bli. Vi tänker alltid stort. Det har varit kul att gräva bland Roxettes låtskatt. Det finns mycket att välja på. Jag tafsade på några på min soloturné men det blir så pajigt om jag ska sjunga ”Listen to your heart”.

Per Gessle ler. Men tittar sedan allvarligt på sin Roxette-partner.

– Vi får inte glömma att för några år sedan verkade det här vara en omöjlighet. Det är ett underverk. Du är ett underverk.

Varm allsång

Marie Fredriksson ler tillbaka mot honom. Efter en kväll där hennes röst flög högt i ”Wish I could fly” och hon möttes av publikens varma allsång i ”It must have been love”.

– Herregud, att jag skulle få uppleva detta, säger Marie Fredriksson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN