”Bruce är ett vilddjur”

ROCKBJÖRNEN

Social Distortion vill ha med Springsteen i studion

Foto: Mike Ness gästas på scenen av Bruce Springsteen.

Social Distortion har en hyllad beundrare - i Bruce Springsteen.
Punkbandets frontfigur drömmer om ett samarbete i studion med "Bossen".
– Springsteen är ett vilddjur, säger Mike Ness till Nöjesbladet.

Nu ska Sverigeaktuella Social Distortions frontfigur Mike Ness, 50, dyka långt ner i bandets avgrundsdjupa rötter, där knark och elände dominerat.
I en kommande självbiografi ska alla nattsvarta känslor upp från tiden då misären präglade det drygt 30 åriga punkbandet. 1985 tog knarket över Ness liv totalt och bandet splittrades tillfälligt.

Som en annan livstid

– Drogerna är en del av min historia. Men det känns som en annan livstid nu eftersom det är 27 år sedan jag levde i ett missbruk. Jag är dock helt säker att vi inte skulle ha denna diskussion ifall jag fortsatt knarka. Jag missbrukade allt som var dåligt. Det var en mörk tid, säger Mike Ness.
En person som definitivt ska få ett exemplar skickat till sig är vännen Bruce Springsteen. "Bossen" är en stor beundrare av Social Distortion, och Mike Ness är minst lika förtjust i sin väns musik.
– Han gav mig sin senaste platta och jag lyssnade på den i min bil under en längre tid. Den bara växte och växte. Plötsligt blev det en av mina favoritplattor någonsin, säger Mike Ness.

Kreativt möte

Ness hoppas att vänskapen ska kunna utvecklas till ett kreativt möte i studion. Tidigare har de uppträtt ihop, bland annat 2008 då "Bossen" gästade på scen under en New Jersey-spelning. 2009 återgäldade Ness tjänsten då han spelade några låtar i Los Angeles med Springsteen.
– Bruce och jag skulle kunna skriva fantastiska låtar ihop. Jag hyser sådan respekt för honom. Killen är ett vilddjur. Jag fullkomligt älskar hans livespelningar.
Social Distortion uppträder på Cirkus i Stockholm den 7 och 8 augusti.
Frontfiguren menar att ett samarbete mellan Springsteen och Social Distortion skulle kunna bli politiskt laddat.
– Jag tror att Bruce och jag är överens om det mesta politiskt. Han verkar vara en kille som är medveten om sin omgivning, säger Mike Ness.
För Ness är det viktigt att den politiska laddningen beskrivs utifrån ett personligt perspektiv. Den får inte bli för rakt på sak, menar han.
– Jag har en lista över saker som gör mig svinförbannad. 1995 blev jag rasande på rasism och skrev "Don't drag me down". Men nu finns rasismen kvar och det är 2012, vilket är oförlåtligt. Jag är beredd att dö för den kampen. Precis som för djurens rättigheter.

ARTIKELN HANDLAR OM