Kusligt - som inne i ett kärnkraftverk

ROCKBJÖRNEN

Gropen passar perfekt - och förstärker bristen på publikkontakt

1 av 2 | Foto: DANIEL ERIKSSON, ROCKPIX.SE
Kraftwerk i Rättvik.

Kraftwerk är krautrockens Die Mannschaft. Lakoniskt effektiva men aldrig utan mänsklig skönhet och charm.

Deras minimalistiska musik har åldrats lika väl som Jogi Löws hårfäste.

Det är en hisnande känsla att kliva rakt ner i kalkbrottet, även utan 3D-glasögon.

Lapin Kulta-lapande mansgäng i röda skjortor och svarta slipsar, tyska turister och Gagnef-hipsters står liksom bara och gapar för att försöka ta in den magnifika miljön.

Gropen passar bra

Egentligen andas Kraftwerks musik mer avgaser och industrilandskap än frisk luft och daländska skogar. Men Dalhalla visar sig vara en idealisk plats för dem att landa sitt musikaliska rymdskepp på.

I en gigantisk grop passar bandets fundamentala brist på publikkontakt perfekt.

”Computer love”, ”The model” och ”Autobahn” hälsas av spontanapplåder från 3 000 3D-glasögon, en nästan lika bisarr syn som fyra gubbar i kroppsstrumpa.

Den visuella showen förstärks när den målar skuggor på de karga stenväggarna och speglas i vattnet mellan scenen och publiken.

Läskig känsla

Musiken blir mer magisk ju mer mörkret faller. ”Radio activity” ger den kusligt klaustrofobiska känslan av att vara fångad i ett kärnkraftverk. Och gruppens svartvita visuals i ”Tour de France” är inte bara cykel-porr för ovan nämnda Gagnef-hipsters.

Låten är också kvällens musikaliska höjdpunkt.

Nu är han ensam kvar

Det är 44 år sedan Kraftwerk bildades i Düsseldorf. Efter oräkneliga medlemsbyten och bandbråk återstår i dag bara frontfiguren Ralf Hütter från originaluppställningen, efter det att även hans trognaste mekaniker Florian Schneider till slut lagt computern på hyllan.

Men en konsert med kvartetten ger fortfarande samma retro­futuristiska kick som att se din morfars gamla brödrost leverera toast varje morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM