Här hyllas Cornelis Vreeswijk av sonen i ”Allsång på Skansen”

avMathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Cornelis Vreeswijk skulle ha fyllt 80 år på tisdagen.

I kväll hyllades den folkkäre vissångaren i ”Allsång på Skansen” av sonen Jack.

– Jag tror att folk blev berörda av Jack Vreeswijk i kväll. Jag blev rörd, säger Sanna Nielsen, som nästan fick hålla tillbaka tårarna i programmet.

1 av 7

Cornelis Vreeswijk gick bort 1987, då 50 år gammal, och skulle ha fyllt 80 år idag.

I ”Allsång på Skansen” hyllades den folkkäre vissångaren på tisdagskvällen av Anne-Lie Rydé, Plura, Lisa Ekdahl, Sanna Nielsen – och sin son, Jack Vreeswijk.

– Jag tror att folk blev berörda av Jack Vreeswijk i kväll. Jag blev rörd, säger Sanna Nielsen, som nästan fick hålla tillbaka tårarna i programmet.

Hyllningen inleddes med ett medley av några av visikonens låtar, där bland annat Anne-Lie Rydé och Plura framförde ”Somliga går med trasiga skor” tillsammans, Lisa Ekdahl tolkade ”Dansa samba med mig” och Sanna Nielsen sjöng ”Sommarkort”.

Fick stående ovationer

Sedan intog Jack Vreeswijk scenen. Ackompanjerad av sin egen gitarr ljöd hans version ”Grimasch om morgonen” över Skansenberget, en låt som hans pappa var väldigt stolt över. Publiken tystnade och lyssnade andäktigt.

Efteråt bemötte publiken Jack Vreeswijk med applåder och stående ovationer.

– Wow, vad mycket kärlek. Mäktigt, Jack. Jag blir väldigt rörd här, sa Sanna från scenen.

– Då är vi två, svarade Jack.

”Grimasch om morgonen” var en kärleksförklaring från Cornelis till Jacks mamma, förklarade han i programmet.

– Farsan skrev ju den till morsan. Dessutom när han var väldigt ung. Han var också väldigt väldigt stolt över den här låten. Han började hitta den här poetiska ådran och var väldigt mallig över den.

På frågan om hur Cornelis var som person svarade Jack:

– Blyg och ganska introvert.

Sanna om Cornelis: ”Vi ska vara stolta”

Efter programmet förklarar Sanna Nielsen varför publikens spontana känsloyttring överrumplade henne – och fick henne att nästan röras till tårar.

– Det är häftigt när man kommer ut på scenen och är förberedd på att göra en intevju och så tar publiken över. Det som är så häftigt med direktsändning är den där mäktiga klangen och känslan som uppstår just där och då.

Hon berättar att Cornelis Vreeswijk funnits närvarande, hela livet genom, med sin musik.

– Det är en låtskatt som man har haft med sig sedan man var barn. Vi ska vara stolta över den skatten, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas Jack tyckte det var härligt att få hylla Cornelis på det här sättet och jag tror att han var väldigt glad över att vara här. Vi är ju väldigt glada över att han ville komma hit, såklart.

Cornelis Vreeswijk blev bara 50 år gammal, men hann lämna efter sig en diger låtskatt: Dryga 500 låtar och 38 album. I dag, trettio år efter sin bortgång, spelas han fortfarande flitigt på såväl radio som Spotify.

Publicerad: