Publikkaos på Gröna Lund inför Elton John

Besökare nekas inträde: ”Är skandal”

avMathilde Albinsson

1 av 2 | Foto: Krister Hansson
Elton John.

Elton John spelar på Gröna Lund i kväll.

Kaos utbryter timmar innan världsartisten ens har äntrat scenen.

– Det är skandal. En riktig känga till Gröna Lund. Det ska de ha, säger konsertbesökaren Peter Strömberg till Nöjesbladet.

Elton John, 70, är en av Gröna Lunds största bokningar inför årets konsertsommar. Världsstjärnan, som har turnerat i över 80 länder och gjort över 4 000 konserter, har inte spelat på nöjesfältet på 46 år. I kväll kliver han återigen upp på den stora scenen för en exklusiv spelning med turnén ”Wonderful Crazy Night”.

Och publiktrycket är enormt. Många vill se hans spelning, men timmar innan konserten ens är igång är dörrarna stängda.

– Det är skandal, säger konsertbesökaren Peter Strömberg, som tillsammans med familj har åkt till Stockholm från Umeå enbart för Elton Johns skull.

Han vittnar om ringlande köer och dålig organisering på plats. 16.00 anlände de till Gröna Lund och 45 minuter senare meddelade personal att dörrarna skulle stängas på grund av säkerhetsskäl.

– Man kan ifrågasätta hur Gröna Lund jobbar, säger han och fortsätter:

– Vi hoppade in i en spårvagn igen. Det var lika bra. Vissa var ju irriterade, så vi ville ju komma därifrån bara. Vi ville inte hamna i bråk eller tjafs. Nu får vi åka tillbaka till hotellet och dränka våra sorger.

Stänger av säkerhetsskäl

Annika Troselius, pressansvarig på Gröna Lund, bekräftar att grindarna stängde runt 17.00-tiden.

– När det är ungefär 17.000 inne samtidigt vid stora scen, då stänger vi entrén. Det gör vi av säkerhetsskäl, då vi har ett fullt ansvar över alla gäster inne i parken.

Även om Gröna Lund skriver på sin hemsida att man bör komma i tid samt att det inte går att köpa biljetter till en specifik konsert, bara till själva entrén, menar Peter Strömberg att informationen skulle behöva förtydligas.

– Ingen information om att vi skulle vara där en viss tid för att vara säkra på att komma in. Jag tycker man skulle kunna förbättra det här. En riktig känga till Gröna Lund, det ska de ha.

Hör till ovanligheterna

Annika Troselius upplever dock att man å Gröna Lunds vägnar varit tydlig.

– Det är jättetråkigt att alla som ville komma och se konserten inte kunde det, men samtidigt har vi en maxbegränsning som alla andra arenor har och det är ju av säkerhetsskäl. Dessutom har vi redan i ett tidigt skede informerat i alla våra kanaler på sociala medier att man måste komma i god tid.

Tidigare i sommar fyllde Zara Larsson nöjesparken redan timmar innan konserten dragit igång. Ett liknande scenario utspelade sig när Veronica Maggio spelade samt förra året när Marcus & Martinus gästade.

Kan man göra på ett annat sätt inför den här typen av större konserter?

– Det hör ändå till ovanligheterna att det här händer, men eftersom vi är ett tivoli samtidigt som vi är en konsertscen så kan man inte köpa förköpsbiljetter och då är det viktigt att vara här i tid och kunna passera entrégrindarna.

Varnar för bluffbiljetter

Annika Troselius har även uppmärksammat att ett flertal bluffsajter har sålt falska biljetter för dyra pengar inför Elton John-konserten.

– Vi har försökt komma i kontakt med dem som påstår att de kan sälja förköpsbiljetter till Elton John. Det stämmer inte, det är lögn. Men de är ju uppenbart medvetna att de gör något fel, för vi har inte lyckats komma i kontakt med dem. Så vi uppmanar våra gäster att inte köpa från en annan part. Då blir man lurad, säger hon och fortsätter:

– Det är supertråkigt och jag blir förbannad på dem som säljer sådana här biljetter. De är bara ute efter att tjäna pengar och lura människor.

ARTIKELN HANDLAR OM