Robbie Williams om de svåra smärtorna: ”Jag kan knappt gå”

Tar mediciner för att klara av Europaturnén

1 av 4 | Foto: Dave Hogan / AP
Robbie Williams på välgörenhetskonserten One Love Manchester i början av juni.
ROCKBJÖRNEN

Robbie Williams är mitt uppe i sin Europaturné.

En turné han har känt stor press inför. Dels lider han av kronisk prestationsångest, dels av ryggsmärtor.

– Skulle det inte vara för adrenalinet publiken gav mig, så hade det inte varit möjligt för mig att göra det här, säger han till Nöjesbladet.

Världsartisten Robbie Williams är mitt uppe i sin Europaturné ”Heavy entertainment show”. Den 29 juli gör han ett stopp på Tele2 Arena i Stockholm.

– Jag ser fram emot att bli ”visuellt renad”, säger han när Sverige och Stockholm kommer på tal.

Han utvecklar:

– Det är alltid den snyggaste publiken.

Alltid?

– Ja! Argentina och Sverige har de mest visuellt tilltalande publikerna i världen. Det är vackra människor!

Robbie Williams pratar mycket och gärna om sin publik. Det är tack vare konsertbesökarna han ens orkar ta sig igenom den pågående turnén – en turné han känt extra mycket press inför.

Artisten lider nämligen av artrit i ryggen sedan en tid tillbaka. Och i februari, när turnén var spikad och klar och presenterad för omvärlden, drabbades han även av en buktande disk. Vad det innebär? Smärta.

– Jag kan knappt gå. Jag måste medicinera. Det här hände i februari, men turnén skulle bli av oavsett om jag var redo eller inte. Jag var stressad och oroad över att jag inte skulle kunna fullfölja den. Publiken har varit otrolig och jag måste säga att jag gör mitt jobb rätt bra ändå så långt.

Känslosam turnéstart i Manchester

Turnén fick en sorgkantad start. Han inledde i Manchester den 2 juni, i samma stad som bara dagar tidigare skakats av en självmordsbombare i samband med Ariana Grandes konsert. På söndagen medverkade Robbie Williams i stjärnans välgörenhetskonsert, som hölls för att hedra de som föll offer i attacken.

Robbie Williams framförde sin superhit ”Angels”, märkbart rörd, och ändrade även texten i låten ”Strong” i ett sätt att reflektera över sin kärlek till staden.

– Turnéstarten innebär alltid en massa press, och särskilt den här turnén, och ovanpå allt det smäller plötsligt en bomb och folk dör på det stället som du ska börja din turné på. Du kan inte fly från allvaret i det eller bli förlamad av det, det är liksom där jag delvis växte upp. I sådana tider letar du efter en galjonsfigur som kan ge dig någon slags stabilitet. Jag känner bara att jag är en idiot som trodde att jag hade något slags ansvar, men det handlade inte om mig. Det handlade om oss och den kvällen kom att handla om oss alla och blev väldigt speciell.

Det finns aldrig en stund då jag inte har ångest. Det är antingen extremt eller hanterbart, men det är alltid ångest.

Ett långt svar. Han säger det själv, menar också att han ofta överanalyser saker och ting. Komplicerar till det lite. Tar på sig för mycket.

Får du prestationsångest ibland?

– Jag ”får” aldrig prestationsångest – jag har alltid prestationsångest, säger han med eftertryck.

– Hela tiden! Det finns aldrig en stund då jag inte har ångest. Det är antingen extremt eller hanterbart, men det är alltid ångest. Och det är rätt olyckligt med tanke på mitt jobb.

Hur hanterar du det?

– Det gör jag inte! Jag försöker fortfarande räkna ut hur, men jag tänker ändå mer och mer att det är omänskligt att förvänta sig vad jag förväntar mig av mig själv. Lyckligtvis är min publik varm och kärleksfull, säger han och fortsätter:

– Publiken har varit otrolig! De beter sig som att det är 1998 eller 1999, vilket är otroligt för det är det ju inte. Min publik är mycket äldre nu och det är även jag. Min hälsa är inte den bästa. Skulle det inte vara för adrenalinet publiken gav mig, så hade det inte varit möjligt för mig att göra det här.

Vill bli snällare mot sig själv

Nyligen släpptes fler biljetter till konserten på Tele2 Arena den 29 juli. Trycket på hans spelning är stort bland de svenska fansen. Och han ser fram emot att spela i Stockholm – även om Göteborg nog egentligen är en lite roligare stad.

– Stockholm är som London och Göteborg är som Manchester. Göteborg är lite friare och vildare och jag tror att man även är lite fullare där?

Robbie Williams ursäktar sig. Ryggen gör sig påmind. Han måste lägga sig ner och vila inför sin spelning i Paris. Men han svarar ändå artigt på sista frågan –vad har en världsartist som han kvar på sin ”bucket list”?

– Jag vill ha ett hus vid stranden och jag vill bo i solen och jag vill vara snällare mot mig själv. Helvete! Det är så svårt att vara jag!

ARTIKELN HANDLAR OM