”Det kommer att bli magi på scenen”

ROCKBJÖRNEN

The Ark laddar för en fullspäckad turné – och nya rockbjörnar

Foto: starkt minne The Ark glömmer aldrig sin första bronsstatyett. ”Att få en Rockbjörn i det läget var verkligen speciellt. Vi gillar Rockbjörnen. Namnet är bra också, vi spelar ju rock”, säger Mikael Jepson.

De ligger bakom vårens mest uppmärksammade skivsläpp.

I sommar är det dags för prisade The Ark att ge sig ut på vägarna igen.

– Vi har alltid lagt ner extremt mycket energi på våra konserter, säger gitarristen Jepson.

Foto: The Ark med sin Rockbjörn 2001.

Tio personer i publiken eller tio tusen?

För The Ark har det aldrig spelat någon roll. De ger allt de har, ändå och oavsett.

Så har det alltid varit och den attityden ligger säkert bakom gruppens tidigare rockbjörnsvinster.

”Grym liveshow”

Senast gitarristen Mikael Jepson och The Ark fick kela med en Rockbjörn var 2007. Då vann gruppen priset för, just det, Årets liveakt.

– Jag tycker person­ligen att det låter skitbra att Rockbjörnen satsar mer på livemusik nu. Vi lägger ned mycket tid på att göra en så grym liveshow som möjligt. En konsert ska vara en upplevelse och det känns roligt att det blir lite mer fokus på livebiten.

Men inget slår kanske det allra första tillfället? Jepson glömmer aldrig första gången hans band fick ta emot en nalle i glänsande brons.

– Det var en fantastisk känsla, för vi hade kämpat så länge och precis börjat bygga upp något och bli lite större. Att få en Rockbjörn i det läget var verkligen speciellt. Men det är ju roligt att få pris, det kan man inte sticka under stol med. Vi gillar Rockbjörnen. Namnet är bra också, vi spelar ju rock.

Nya låtar

I sommar ger sig The Ark ut på en omfattande turnésväng. Förberedelserna pågår just nu för fullt. Bandet försöker få de nya låtarna att passa i sin livekostym och de gamla hitsen testas på nytt.

– Det ska bli otroligt kul faktiskt. För oss har konserterna alltid varit en extremt stor del i allt vi gör. Så var det redan från början. Även om det var en liten mörk krog med tio personer i publiken har vi försökt bygga scenpodier, ha grymma scenkläder och göra det så bra som möjligt. Om man tänker på det som en föreställning så vill vi alltid att det ska finnas olika delar. En mörkare bit, en mer lekfull del, en djupare del och kanske en lite mystisk del. Det är alltid en viss sorts magi som inträffar när vi ställer oss på scenen.

Ger rysningar

Vem vill du ge en rockbjörn?

– Syntbandet Kite. Jag har sett konserter med dem och tyckt det var jäkligt mäktigt. Mörka synthar, mycket bakljus  jag fick rysningar, faktiskt. Sedan tycker jag att bandet Strip Music är värda en Rockbjörn de också.

ARTIKELN HANDLAR OM