Europe segrade på Sweden Rock

ROCKBJÖRNEN

Summering: Så var rockfesten i siffror

Foto: Europe framförde en bejublad konsert under Sweden Rock.

Solen, Kiss-fiasko och segertåg för Europe. Där har ni de tre bestående intrycken när årets Sweden Rock Festival ska summeras.

Och kanadensiska Rush avslutade med att utmana rejält.

Strax före midnatt på lördagen drog ledningen för Sweden Rock Festival en lättnadens suck. Då gick det sista dragplåstret Rush av scenen. Årets tre huvudartister - Kiss, Europe och Rush - hade alla med sig jätteproduktioner som ställde nya och rätt tuffa krav på arrangörerna. De extrainsatta resurserna i form av personal och teknik som krävdes kommer självklart kosta. Hur mycket lär framgå när notan för kalaset sammanställs senare.

Allt klaffade, i alla fall utåt sett. Att sedan det största toppnamnet Kiss föll igenom rätt brutalt - kunde inte läggas festivalledningen till last.

Makalöst ljud

Av de tre stora var det Europe som avgick med segern, sett till den breda massan. Det 30-årsjubilerande bandet såg till en början ut som kanske det svagaste kortet men lyckades med sångaren Joey Tempests energi, ett makalöst bra ljud och en spelglädje visa att de kunde leverera på största scenen. Trots att bandet verkade rätt spänt innan.

- Det är en väldigt speciell speciell kväll för oss, det börjar bli rätt bli rätt känslomässigt nu. Vi borde vara bakom scenen och inte sitta här med er, sade Joey Tempest på en presskonferens innan sin spelning.

På scen däremot lyste Europesångaren av ett våldsamt självförtroende och han kunde liksom inte nog tacka publiken.

- Vilka fans vi har, utropade frontmannen.

Kiss kraschade

Kiss däremot gjorde ett rejält magplask redan på torsdagskvällen trots sin svindyra jättespindel i taket. Paul Stanleys röst var kanske det största haveriet.

Lördagens prestigebokning Rush utmanade men lyckades inte tända hela publiken. Torontotrion kom med en fantastiskt snygg show med bland annat popcornmaskin, och visade var det progressiva rockskåpet skulle stå. Och den initierade men något glesare publikskaran tog välvilligt emot när bandet blandade från hela karriären med betoning på senaste skivan "Clockwork angels".

Sett till divisionerna under de tre stora bjöd veteraner som Saxon, Krokus och Accept på stabila om än inga underverk till konserter. At The Gates bjöd på ett rejält grovkornigt röj och förre Metallica-basisten Jason Newsted visade upp ett ganska lovande projekt.

"Starkt startfält"

Men känslan är att mycket av artistbudgeten gått till de stora namnen på bekostnad av startfältet under. Men det är något som festivalens ledning inte ville hålla med om.

- Det är klart att stora artister kostar mycket pengar men jag tycker att vi har ett starkt artistfält rakt igenom ändå. Jag känner inte att resten av artistutbudet är utarmat på något sätt, sade festivalens vice vd Martin Forsmann under lördagens presskonferens.

Men var det något som både besökarna och festivalledningen definitivt kunde enas om och glädja sig åt så var det vädret. Sol, lätta vindar och 20-25 grader varje dag gjorde festivalen helt enkelt väldigt uthärdlig för alla.

Årets händelser på Sweden Rock

Årets gladaste: Den tyska hårdrocksdrottningen Dorothee "Doro" Pesch i tuff konkurrens med Europes Joey Tempest. En överlycklig Doro ville inte gå av stora scenen.

Årets längsta gig: Europe. Nästan två och en halv timme.

Årets Sir Väs: Paul Stanley i Kiss. Stundtals plågsamt att höra.

Årets fartyg: Amon Amarths vikingaskepp. Tumba-bandet sätter svenska skeppsbyggare i arbete.

Årets blåsare: Leningrad Cowboys. Fanns egentligen ingen konkurrens.

Årets kvinnor: Tuffare konkurrens än tidigare. Doro, Elize Ryd (Amaranthe), Ann-Sofie Hoyle (Spiders)och Liv Jagrell (Sister Sin) för att nämna några.

Årets mest plågade: John Norum. Nervös? Eller kan inlevelse se så plågsamt ut?

Årets märkligaste bokning: Levellers. Folkrock kändes inte helt hemma på Sweden Rock.

Årets coolaste i vita jeans: Spiders-basisten Matteo Gambacorta.

Årets barbröstade: Rick Springfield. Det tog inte många minuter in i konserten innan "Jessie's girl"-hitmakaren slet av sig tröjan.

Årets röjigaste: At The Gates. Det var kort och gott grovkornigt ös.

Årets RIP: Jeff Hanneman. Både At The Gates och tyska thrashbandet Kreator hyllade den nyligen bortgångne Slayer-gitarristen.

Årets fras: "Tack som fan". Som vanligt svenska hårdrocksbands vanligaste och mest överutnyttjade scenfras.

Årets skägg: Oskar Montelius i Civil War. Hans låååånga skäggpiska slog till och med skapelsen från Johan "Skäggis" Hegg från Amon Amarth.

Årets yngsta: The Black Day. Nioåringarna från Sölvesborg fick chansen och tog den.

Årets spindel: Kiss metalliska scendjur. Den åkte upp, den åkte ner. Men man förstod aldrig varför.

Årets flitigaste: Scott Gorham. Fanns säkert fler men Thin Lizzy-gitarristen körde både med egna Black Star Riders och gästade Europes maratonkonsert.

Henrik Larsson/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM