Billy Bragg sjunger – beväpnad med tekopp

ROCKBJÖRNEN

Billy Bragg

1 av 4

Scen: Flamingo.  Bäst: ”A new England” och ”There is power in the union”.  Sämst: Idén att ­göra om Bob Marleys ”One ­love” till en trudelutt om att ­skriva av Afrikas skulder fungerar väl ­sådär.

GÖTEBORG. Med tanke på den blåa tidsandan kan jag inte tänka mig en mer omodern artist än Billy Bragg.

Revolutioner är en ­t-shirt. Solidaritet är en ­reklamslogan. Och de som ifrågasätter konsumtion och egennytta kallas gärna hycklare av sina antagonister. Eller kommunister. ­Eller ännu värre: ”såssar”.

Beväpnad med gitarr

Vad ska den världen med en politiskt blodröd och 54 år gammal folkmusik­punkare till? Borde inte hans idéer om en bättre värld ha spelat ut sin rätt? Det är tvärtom. Han är, precis som Refused, mer aktuell än någonsin.

Billy Bragg är beväpnad med en gitarr och en kopp te och pratar mer än han spelar. Precis som bra ­ståuppkomiker bevisar han att humor är politikens ­farligaste vapen.

”Handlar om oss”

Han drar skrönor om hur Woody Guthrie skalade bananen till Ingrid Bergman i ena stunden och håller ett ilsket brandtal om klassklyftorna i Storbritannien i den andra.

Det sista leder in i den ­finaste versionen av ”There is power in the union” jag hört. Då känns det verkligen som att Billy Braggs musik fortfarande handlar om oss, vår tid och våra mest akuta problem.

ARTIKELN HANDLAR OM