Fatboy Slim: ”Bisarrt att så många bra dj:s kommer från Sverige”

1 av 3 | Foto: Fatboy Slim hyllar svenska dj:s.
ROCKBJÖRNEN

Sverigeaktuelle dj-legendaren ”Fatboy Slim” är imponerad av det svenska musikundret.

Nu berättar han för Nöjesbladet om vikten av nya talanger i branschen, om framtiden som dj och om kontrasten i att vara en 53-årig småbarnspappa och en 17-åring på samma gång.

– Jag lever på lånad tid, säger han.

Till vardags går han under namnet Norman Cook, 53. En tvåbarnspappa som spenderar sid tid med att bygga träkojor åt barnen och att vara en god make.

I jobbet är han någon helt annan.

– Fatboy Slim är ett oansvarstagande partydjur med en mental ålder som en 17-åring. Det är därför jag bara rastar honom två timmar om dagen, säger Norman ”Fatboy Slim” Cook.

Sedan 1997 har han varit en internationell bjässe i dj-sammanhang med hits som ”The rockafeller skank”, ”Praise you” och ”Right here right now”. Nu kommer han till Sverige för att spela på ”Weekend”-festivalen i Stockholm. En stad han besöker alldeles för sällan, erkänner han.

– Men det beslutet ligger inte på mitt bord. Jag åker dit och sen vidare direkt, och så lär det bli den här gången också tyvärr, säger han.

Redan på lördag ger han sig av till Ibiza.

Tuffast konkurrens från Sverige

Att vara 53 år gammal och samtidigt försöka vara kvar på toppen är ingen lätt uppgift, berättar Norman.

Störst är konkurrensen från svenskt håll.

– Det är härligt att se att nya generationer dj:s kommer fram hela tiden, och samtidigt bisarrt att så många bra kommer från Sverige. Jag har inte riktigt listat ut vad det beror på ännu, men jag känner att jag lever på lånad tid.

Hur menar du då?

– Det fanns en tid där vi äldre dj:s kom undan med mycket. År efter år efter år gick utan någon konkurrens. Inga yngre kom fram. Men de senaste fem åren har det blivit som en stor tävling med flera konkurrenter, främst från Sverige och Holland. Jag måste vara bra för att hänga med.

Och hur länge blir det, tror du?

– Så länge jag och publiken tycker det är underhållande. Men en dag kommer en av dessa ge vika, och den dagen slutar jag. Men jag har ingen aning om vad som sker först, säger han.

”Bra att Aviici tar en paus”

2017 blir året då Norman Cook kommer att ha turnerat världen runt som Fatboy Slim i 20 år.

Det kan jämföras med svensktrion Swedish House Mafia och Tim ”Aviici” Bergling, som splittrades eller tog en paus redan efter en handfull år i rampljuset.

– Swedish House Mafia var lite som dj-världens pojkband. Kanske funkade det inte med tre egon i samma band, men de har ju bra karriärer på egen hand, säger Norman Cook.

Vad tror du hände med Aviici?

– Jag tror det blev för mycket för fort, att han blev utbränd. Det är hårt arbete och att bli inkastad så ung... det är bra att han tar en paus. Det fanns en del som var oroliga för hans hälsa. Jag önskar honom det bästa och vi har säkerligen inte sett det sista av honom.

ARTIKELN HANDLAR OM