Lasse Holm: ”Vill dö snabbt och effektivt”

avLinnéa Borgert

Vill fortsätta med musiken livet ut

1 av 3
Lasse Holm.

Lasse Holm, 72, har 50 år bakom sig i musikbranschen.

Och han har inga planer på att lägga av. Han vill bokstavligt talat fortsätta tills han dör.

– Jag har en dröm om att segna ned på någon skön teater när man precis har kört ”E' de' det här du kallar kärlek?”, säger han.

Lasse Holm är tillbaka på Diggilooscenen efter en tre år lång paus. Han säger att han njuter, men poängterar att det är en tillfällig comeback. Nästa sommar går han tillbaka till att vara bakom kulisserna.

– Jo, men vad fasen. Jag vill ju ha ett socialt liv också. Den här sommaren är stentuff. Jag kommer väl köra en 800 mil i en husbuss, säger han.

Han berättar att hans liv har varit uppdelat i intervaller på tio år. Under 80-talet tillbringade han tio intensiva år i studion, sedan syntes han tio år i olika tv-program och sedan blev det tio år med Diggiloos sommarturnéer. Vad bjuder då de närmaste tio åren på?

– Nästa tioårsintervall är att följa med Diggiloo till 20-årsjubileumet, göra några projekt på vägen och sedan hålla mig vid liv. Man är ju en gammal gubbe och det gäller ju att njuta av livet så länge det går.

”Slutet ska vara snabbt och effektivt”

Lasse Holm har varit i musikbranschen i 50 år, och fler ska det bli. Åtminstone om han själv får bestämma.

– Jag har en dröm om att segna ned på någon skön teater när man precis har kört ”E' de' det här du kallar kärlek?” eller sätta en niometersputt på någon fantastisk golfbana. Jag vill hela tiden vara igång till the bitter end. Det är min vision och dröm, säger han.

– Jag hoppas verkligen det blir så. Slutet ska vara snabbt och effektivt, eller hur?

Men att det snart skulle vara slut finns det inga indikationer på. Lasse Holm må vara 72 år, men han känner sig yngre än när han var 45.

– Jag känner mig yngre mentalt och konditionsmässigt. Då var jag ganska sliten, nu lever jag ett bättre liv. Jag sköter mig, tränar, har en kärleksfullfamilj och ett jobb som också är min hobby. Kan man ha det bättre?, säger han.

”Stämplad som schlagergubbe”

Nyligen hyllades Lasse Holm av superproducenten Max Martin i samband med att han tog emot Polarpriset. Martin pratade om hur låtskrivare snor från varandra och tog upp Holm som ett inspirerande exempel, tillsammans med Abba, Kiss och Prince.

– Det är underbart att han har snott från mig. Det får han gärna göra, han gör det så bra och han är en sådan otrolig begåvad yrkesman. Det kändes väldigt stort, säger Lasse Holm.

Han menar att vissa blev chockade av att höra hans namn i talet.

– Jag är stämplad som en schlagergubbe, men hela mitt liv har präglats av jazz, country och rocknroll. Jag har gjort så mycket och spelat med så många konstellationer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Max Martin

Lasse Holm

Diggiloo