Ternheim vill inte bli för personlig

ROCKBJÖRNEN

Anna Ternheim är nominerad till Aftonbladets Rockbjörn för "Årets svenska nykomling".

Men hon ser riskerna i att slå igenom.

- Det blir väldigt jobbigt när andra börjar prata om vad man gör för musik. Mitt självförtroende går upp och ner.

Anna Ternheim, 26, blev ett namn i höstas när hon turnerade tillsammans med vännen Lars Winnerbäck, men hon har skrivit låtar sedan elvaårsåldern, spelat i flera osignade band och startat ett egen skivbolag, "Only records".

- Jag har ju hållit på länge. Men det är så märkligt att det alltid är i andras ögon det avgörs om det man håller på med är på riktigt eller inte.

Albumet "Somebody outside", som släpptes i oktober förra året, kunde inte ha fått ett bättre mottagande. Hon är nominerad till Aftonbladets Rockbjörn för "Bästa nykomling" och har nominerats till fyra grammisar. Årets kvinnliga popartist, årets kompositör, årets textförfattare och årets nykomling.

Börjar tvivla

För någon som varit ensam med sin musik så länge, kan det bli svårt när hela Sverige plötsligt ska tycka till.

- Det krävs ju ganska lite för att man ska börja tvivla på det man gör. Jag tar åt mig, jag är jättekänslig. Det här är ju jätteviktigt för mig och texterna och musiken är så personliga.

Anna Ternheim gör ett lugnt och samlat intryck. Uppkrupen i en fåtölj med det ljusa håret instoppat i stor svart mössa. Hon talar eftertänksamt och vill inte bli för personlig.

Som dagboksanteckningar

- Om du frågar mig vilken färg mina lakan har kommer jag inte att svara.

Men hennes texter är som dagboksanteckningar. Personliga, känsliga och melankoliska.

- Jag är inte en alltigenom melankolisk person, men det är där min beröringspunkt med musiken finns. Det är sådan musik jag lyssnar på själv, och jag vill att mina texter ska beröra.

Karin Wik

ARTIKELN HANDLAR OM