- Nanne gjorde voodoodockor av hela gänget

ROCKBJÖRNEN

Nöjesbladet kliver ombord på Diggiloogängets skojfriska buss

1 av 9 | Foto: Taggade En trött men glad kvartett bestående av Erik Segerstedt, Nassim Al Fakir, Per Andersson och Oscar Zia. ”Det är ett gött gäng”, säger Segerstedt.

Var tionde körd meter drar Per Andersson ett skämt.

Till Ronneby är det 18 mil.

Nöjesbladet hängde med Diggiloo-turnén ut på vägarna, och blir aldrig oss själva igen.

Det ballar ur redan när vi lämnar hotellet.

Per Andersson, 37, har en vits på lager om allt. Det vet vi inte när vi kliver ombord.

Diggiloo gör nittonde stoppet på den tolfte turnén. Resan går mellan Malmö och Ronneby. Under tiden hinner Nanne Grönvall, 52, visa bilder på sin nya älskling, Oscar Zia, 17, förklara varför han måste ta en paus för att hitta sig själv och Per Andersson, förutom att skämta, avslöja en efterlängtad program-comeback.

Erik är bakfull

Nästan alla är trötta. En föreställning slutar runt 23, och många vill avrunda kvällen med fest.

– Jag är lite bakis. I går festade vi, som så många andra gånger. Vi har väldigt kul, det är ett gött gäng, säger en nyvaken Erik Segerstedt, 31.

I går fanns anledning att fira. Turnékamraten Eric Gadd fyllde 49 år.

– Eller var det 59? 109! Nej, 800 år fyllde han, säger Per Andersson och drar en parallell till ”bockstensmannen”.

Inte för att Eric Gadd ser gammal ut. Nej, Per Andersson bara utbrister. När han gör det får han bifall av de andra medresenärerna. Intill honom sitter Nassim Al Fakir, 37. De fyller i varandras meningar och skrattar så de kvider. Om och om igen.

Under tiden visar Nanne Grönvall en bild på sin hund. En vit och fluffig polarhund vid namn Ripley - efter hjältinnan i Alien-filmerna.

– Jag och Peter (Grönvall) älskar ”Alien”-filmerna. Det här är min nya älskling. Vi har blivit som småbarnsföräldrar, som skickar bilder och ringer varandra för att kolla läget, säger hon.

”Nanne nattar Zia”

Bussen kör in på ett industriområde. Här har Oscar Zia börjat dagen med att spela in ”Sommarlov” för SVT. Utanför grindarna till inspelningsplatsen står fansen och väntar på honom.

Därför tar det tid innan han kliver på bussen. Under väntetiden hinner Per Andersson skämta om att Oscar Zia inte varit med på tv, utan byggt en själv. Han säger att fansen i själva verket är demonstranter som protesterar mot att Oscar Zia bygger en tv på dagen, istället för på kvällen.

Det hela är mycket absurt. När Oscar Zia väl kliver på bussen möts han av ett unisont:

”Oscar Zia, shalala!”.

Han sätter sig med Per Andersson och Nassim Al Fakir. Nu är den skämtande duon en trio.

Eftersom Oscar Zia bara är 17 år kan han inte följa med de andra ut på krogen efter föreställningarna. Han säger att han oftast går och lägger sig.

– Det är Nanne som nattar Oscar. Tummen är Oscars favorit. Nanne vinklar upp sin tumme, så här, och så somnar han direkt. Det är betingat, som Pavlovs hundar, säger Per Andersson.

Pysslar med voodoo

Han får en spontanapplåd av Nassim Al Fakir och Oscar Zia för skämtet.

Det fortsätter.

Per Andersson frågar mig om jag håller på med voodoo.

Det gör jag inte.

– För Nanne har nämligen gjort voodoo-dockor av hela ensemblen, säger han.

Det är förhoppningsvis en lögn.

Mer ”Grotesco”

Diggiloo-turnén tar slut den 16 augusti. Då slår post turné-stressen till och alla fortsätter med sina liv.

– Jag ska till Jakarta och försöka saluföra bakmaskinen. Alltså den gamla hitten från 80-talet, härjar Per Andersson, men svarar sedan:

– Jag ska skriva på en pjäs, men jag kan inte säga vad det är. Jag har en tv-grej också, det kan jag inte heller avslöja vad det är, men det är på TV4 och har med valet att göra.

Han avslöjar även att det finns planer på att väcka tv-programmet ”Grotesco” till liv igen.

– Det går tankar om det. Vi kommer att göra någon form av uttryck till våren. Sedan andra säsongen har vi haft andra saker för oss, och så sliter man ganska mycket på varandra när man jobbar så här nära. Man hatar varandra lite efteråt, säger Per Andersson.

”Ska hitta in grej”

Oscar Zia kommer att ta det lugnt i höst. Han vill fokusera på skolan.

– Jag ska chilla tills jag hittar och kan släppa någonting som jag står för. Jag vill hitta min grej. Nu har jag bara kastats in i olika studior. Det är ingens fel, det har bara blivit så, säger han.

Nanne Grönvall turnérar själv parallellt med Diggiloo, men skulle så småningom vilja satsa mer på sitt manegement-bolag.

– Det känns som en naturlig övergång. Jag skulle vilja hitta nya förmågor, jobba med dem och kunna vara hemma mer, säger hon.

Men Nanne Grönvall har inte tröttnat på turnélivet.

Och sommaren är inte slut. Däremot resan till Ronneby, och orken.

Det här är Diggiloo

Diggiloo spelar i Tibro 8 augusti, Katrineholm 9 augusti och Stockholm 16 augusti.

I år medverkar bland andra Eric Gadd, Jessica Andersson, Lena Philipsson, Nanne Grönvall, Erik Segerstedt, Oscar Zia, Nassim Al Fakir och Per Andersson

Genom åren har Diggiloo setts av drygt 1,1 miljoner människor

Sedan starten i Båstad under Swedish open 2003 har turnén producerats 12 gånger

Turnén har besökt 75 städer i Sverige.

En gång har föreställningen spelats utomlands. Det var i Nice 2005 på uppdrag av en ”musikälskande och förmögen utlandssvensk”

Genom åren har artister som Charlotte Perrelli, Linda Bengtzing, Måns Zelmerlöw, Christer Sjögren och Lill-Babs hakat på turnén.

Nyckelpersonen bakom turnén har under alla år varit Lasse Holm, men sedan 2012 är han inte längre med på tåget.

ARTIKELN HANDLAR OM