Kungarna äger hela Hultsfred

Foto: Det charmiga skäggboogiebandet Kings of Leon lockar såväl Mona Sahlin som tonåringar till spelningen i Hultsfred. Synd bara att sångaren Caleb Followill är full på scenen.
ROCKBJÖRNEN

HULTSFRED. Hur gick det här till?

Kings of Leon var ju det charmiga skäggboogiebandet vi trodde bara skulle dansa en hajpad sommar.

Några smygande år senare står de plötsligt på Hultsfredsfestivalen och äger hela Hawaiiscenen.

När Kings of Leon debuterade med albumet ”Youth & young manhood” 2003 skrev tidningarna gärna om de tre unga Södern-bröderna Followill och deras kusin som bildat ett band, odlat skägg och stadiga mustascher och spelade gammal sydstatsrock men med poppig The Strokes-känsla.

Blandat mottagande

De gjorde några singlar och kom bland annat till svenska kreddpopfestivalen Accelerator the big one, där de fick ett blandat mottagande (sångaren Caleb Followill berättar själv i kväll hur hela publiken vände på klacken när nästa band började spela på en annan scen) och när andra plattan kom kändes det som att Kings of Leon kanske inte hade så många bra idéer ändå.

Men intresset för bandet slog rot desto mer på andra håll, inte minst i England.

På sina två senaste album har därför Kings of Leon kunnat leka rejält med sin formel. Numera spelar de en rock som fortfarande bottnar i den där skäggboogien men lika gärna tillåter sig vara dansant, psykedelisk och inte minst oblygt arenarockfet.

Effektiv rock

När de rullar ut hiten ”Sex on fire” över publikhavet vid Hulingens strand tänker man mer på The Killers och Franz Ferdinand än på Allman Brothers.

Det är inte per automatik positivt men man kan inte ta ifrån det här bandet att de gör effektiv rock som låter egen utan att egentligen vara det.

Jag tror också att Kings of Leons framgång handlar om att de är till synes vanliga killar som i sin till synes enkla musik både lyckas odla rötter och fånga upp sin tid.

Det konceptet har fungerat förr, inte minst i det här Springsteen-älskande landet.

Och det är förmodligen därför som Kings of Leon både attraherar Mona Sahlin och får 17-åriga Hultsfredsdebutanter att dansa lyckligt till några i mitt tycke bitvis rätt sega utsvävningar i murrig rymdrock.

ARTIKELN HANDLAR OM