Sålde slut – men golven riskerar att stå tomma

avMarkus Larsson

Andrahandssajternas överpriser hotar Swedish House Mafia

1 av 3
spelar för fulla hus, eller? Sebastian Ingrosso, Axwell och Steve Angello i Swedish House Mafia förtjänar antingen en klapp på axeln för sin lyckade marknadsföring av sig själva, eller så bör de vara oroliga för luckor på dansgolvet om andrahandssajterna har fått tag på för stora mängder biljetter.

Alla som inte fick biljetter till Swedish House Mafia bör lyssna noga nu:

Var lugna.

Det kommer aldrig att bli bättre.

Är det inte det ena så är det, tja, det andra.

Den här gången är det tekniken som strular och slänger in stora vedklabbar i hjulet för många som vill se konserterna med Swedish House Mafia.

Sveriges ledande biljettleverantör, Ticnet, klarar helt enkelt inte av att möta ett stort publiktryck.

Ingen borde vara förvånad, det har hänt förr.

Och kort efter att konserterna i fråga är slutsålda – för de populäraste namnen brukar det ta knappt en timme – finns det mängder av ännu dyrare andrahandsbiljetter ute på marknaden.

Ingen borde vara förvånad, det har hänt förr.

Men den här gången handlar det inte om analoga favoriter som Iron Maiden eller Bruce Springsteen.

Swedish House Mafia är, enligt en undersökning av statistikföretaget Infopaq som Nöjesbladet publicerade i fredags, det över­lägset största namnet på sociala medier. Och publiken på sociala medier sitter inte tysta och tar skit. De använder hellre sina främsta vapen Twitter och Facebook och reagerar direkt och skoningslöst.

Om de kraftiga reaktionerna leder till att Ticnet löser sina problem återstår att se.

Men det går att dra två slutsatser av det Swedish House Maffiga fiaskot:

1. Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Axwell, de tre medlemmarna i Swedish House Mafia, förtjänar en klapp på axeln.

Att släppa nyheten att de lägger av precis innan biljetterna till Friends Arena gick till försäljning är pr-genialiskt.Bra jobbat.

måste ju fansen se konserterna till varje pris. Det kan ju, för Guds och Allahs skull, vara sista chansen att få uppleva hur tre vuxna män står och tjoar tillsammans bakom skivspelare och samplers.

Att Maffian sedan verkligen slutar tror jag vad jag vill om. Det kan snarare vara som före detta medlemmen i ”Idol”-juryn Daniel Breitholtz twittrade:

Att gruppen bara behöver ett avbrott och att de tills vidare får heta Swedish Pause Mafia.

2. Konserterna är inte slutsålda.

Det finns inga fler biljetter till de två första konserterna hos offentliga återförsäljare. Däremot finns det drivor kvar hos andrahandsföretagen.

Och om inte de lyckas sälja sina biljetter till sedvanliga överpriser kan golv och stolar se rätt tomma ut, något som drabbar allt fler evenemang.

Jag misstänker att det bland annat är därför som Swedish House Mafia uppmanar publiken att inte köpa andrahandsbiljetter. De är i alla fall medvetna om problemet.

Allt detta är en stor prestigeförlust för Ticnet och de konsertarrangörer som litar på att biljettleverantören kan göra sitt jobb.

Ticnet, Live Nation, Luger och alla andra som bekämpat andrahandsföretagens inflytande i flera år bör få kalla kårar av vad fansen skriver på Facebook-sidan som startades efter haveriet:

– Fick ingen biljett! Ni kan dra åt helvete! Kommer bara använda mig av andrahandsbiljetter nu! Bara för att slippa ert jävla kaos!

I dag släpps biljetterna till den tredje konserten med Swedish House Mafia.

Gissa hur det kommer att gå.

Spelar på nya mega-arenan den 22, 24 och 25 november

16 juni

Under festivalen Summerburst i Stockholm som direktsänds i SVT presenteras det att Swedish House Mafia spelar på nya Friends Arena i Solna utanför Stockholm den 24 november.

23 juni

Den svenska housetrion släpper bomben: Den turné vi gör kommer att vara vår sista.

25 juni

Biljetterna släpps klockan 09.00 och orsakar långa köer och kaos på Ticnet. De 35 000 biljetterna säljer slut på 42 minuter. Då står fortfarande 50 000 per­soner i kö, enligt Ticnet.

Swedish House Mafia uppmanar fansen att inte köpa andrahandsbiljetter och att de jobbar på att ordna en till spelning.

Senare under dagen annonserar de en extraspelning den 25 november.

26 juni

Ticnet varnar för att det kommer att bli stort tryck på sajten under morgonen. När biljetterna släpps 09.00 kraschar sajten bara minuter därefter. Ändå säljer biljetterna slut på 57 minuter.

Stark kritik riktas mot Ticnet efter haveriet. På Facebook bildas gruppen ”Avgå Ticnet!”

Klockan 15 går Swedish House Mafia ut med att det blir en tredje spelning som äger rum den 22 november. De uppmanar än en gång folk att bojkotta andrahandssajternas dyra biljetter.

27 juni

Biljetterna till den tredje spelningen släpps i dag 09.00.

ARTIKELN HANDLAR OM