Rockbjörnen

PRESENTERAS AV

Tjuvjakt skrotar allt – och börjar om

Orup förutsåg hitlåten.

Men Tjuvjakt är inte intresserade av att följa upp sin egen succé.

– Det känns nice att bli nervös igen. Att känna ”det här kan skita sig nu”, säger Jesper Swärd.

Det sägs att ”den stora hiten” är vad alla artister eftersträvar.

Men för svenska musikgruppen Tjuvjakt var det aldrig ett fokus.

Så när ”Tårarna i halsen” blir det kommersiella genombrottet för gruppen, som består av Fredrik Eriksson, Olle Grafström, Jesper Swärd, Arvid Lundquist och Kid Eriksson, var det bara en som anade vad som komma skulle.

Orup.

– Orup, som är min farsa, har alltid varit väldigt ärlig med mina grejer. Han har alltid sagt om något varit skitdåligt, men första gången jag spelade ”Tårarna i halsen” för honom så blev han helt tyst och efter ett tag sa han bara ”det här är det som kommer få er att slå igenom”, säger Kid Eriksson.

– Och jag tänkte ”han har nog fan rätt”. Han kan ju ändå det där med pophantverket. Och det visade sig ju stämma rätt bra.

Gästas av Petter

Med 27 miljoner streams är låten Tjuvjakts största låt hittills. Men den som hade tänkt att gruppen automatiskt skulle fortsätta i samma spår tror fel. Nya singeln ”G-Unit & Canada Goose” låter inte alls som hitlåten och gruppen valde att radera alla bilder på Instagramkontot.

– Vi börjar om, kör Tjuvjakt 2.0. Jag tror alla undrar hur vi ska följa upp ”Tårarna i halsen”, och då kanske det mest oväntade är att skrota allt vi haft innan och börja om helt? Då går det inte att jämföra med vad vi gjort innan, säger Olle Grafström.

Tanken är att inte vara något av det folk tror, och allt av vad som var tänkt från början. Det nya albumet ”okokokokokokok” gästas av både Petter och Thomas Stenström.

– Cirkeln sluts lite. Vi går tillbaka till att att vara mindre pretentiösa. Mindre brydda. Att inte ha en plan. Allt som vi egentligen byggt upp oss själva på, säger Arvid Lundquist.

I kväll (fredag) kör de Stora scenen på Gröna Lund i Stockholm.

– Det ska bli sjukt kul. Vi har haft paus i turnerande sedan december, så det känns nice att få bli nervös igen. Mot slutet av turnén är man som en robot. Så det känns skönt att få känna ”det här kan skita sig nu”. Det är en bra nervositet, säger Jesper Swärd.

Tjuvjakt om...

... Petter och streams:

– Vi har försökt gå utanför vår bekvämlighetszon. Det är det som jag tycker är så fett med Petter. Han lever utanför sin och därför är han nog en av få hiphopartister som haft karriär så länge. Handlar det bara om streams så kommer man bara överelva som artist i 5–10 år. Det är så lätt att sådant kan komma i vägen, säger Olle Grafström.

... tanken med Tjuvjakt:

– Vi ville göra den musik som inte fanns, men vi hade inga tankar på att vara ett band. Vi var inte ett band ens först, utan släppte musik under våra namn bara. Men så blev vi tvugna att bli ett band när vi skulle presenteras för radio. Och jag tror att folk tycker att vi är genuina just för att vi inte hade en enda tanke på att vi någonsin skulle tjäna pengar eller turnera. Musiken vi gjorde råkade gå hand i hand med att folk gillade det, säger Olle Grafström.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN