Göteborg tar festivalerna

ROCKBJÖRNEN

Nu flyttar Where the action is Gör superbokning med Coldplay

Foto: AP
STJÄRNORNA PÅ PLATS I SOMMAR Coldplay med Chris Martin i spetsen, System of a Down och Robyn kommer att hälsa på i Göteborg i sommar.

I sommar är det en stad som gäller om man gillar musik: Göteborg.

Where the action is har redan lagt beslag på superstjärnorna i Coldplay.

– Om någon stad ska kallas festivalhuvudstad i år är det väl Göteborg, säger Joel Borg på Luger.

Det var i går beskedet kom. Det brittiska bandet Coldplay är bokade till endagsfestivalen Where the action is, som i år ska hållas i det gröna i Slottsparken i Göteborg.

– Coldplay har aldrig spelat i Göteborg och ville gärna spela där. Det är en av de största anledningarna till att vi har lagt festivalen där, säger Joel Borg, pressansvarig på bokningsföretaget Luger som ligger bakom festivalen.

Hoppas på smakprov

Just nu är bandet i studion och spelar in sitt femte studioalbum som beräknas släppas till sommaren. Precis som till förra albumet, ”Viva la vida”, står Brian Eno för produktionen.

– Kanske får vi höra några smakprov från nya skivan i sommar, säger Joel Borg.

”Är en bra plats”

Festivalen Way out west har lockat musikälskare till Göteborg och festivalen Metaltown växer för varje år. Nu sällar sig Where the action is till succén och Göteborg blir centrum för sommarens festivalbesökare.

– Om någon stad ska kallas festivalhuvudstad i år är det väl Göteborg. Vi känner att Göteborg är en väldigt bra plats, säger Joel Borg på Luger, som arrangerar alla tre festivaler.

Endagsfestivalen Where the action is har tidigare haft som koncept att turnera Sverige runt. 2006 gjorde festivalen stopp i åtta städer. 2009 endast ett – i Stockholm.

Men alla är inte lika glada åt att Where the action is flyttar till Göteborg.

– Det är jättetråkigt då det betyder att stockholmarna förlorar ett stort arrangemang, säger Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP). Vi kommer att arbeta för att Where the action is kommer tillbaka till Stockholm och det vore konstigt om Luger inte skulle vilja det.

Finns en risk

Stefan Gadd, medieansvarig på evenemangsbolaget Göteborg & co, tror att det kan finnas en risk för mättnad med tre stora festivaler i samma stad.

– Men de flesta besökarna är inte göteborgare utan inresande. Jag tror konkurrensen ligger mot festivalerna ute i landet.

Anders Löf, Peter Elvemo

ARTIKELN HANDLAR OM