Elias Abbas om framgången: ”Vill ta ansvar”

avFrida Söderlund

1 av 3 | Foto: Magnus Danielsson
Elias Abbas.

Han ser en musikbransch i förändring.

Elias Abbas, 16, vill öppna dörrarna för talanger från förorten.

– Jag accepterar inte fördomarna som folk har. Möjligheterna som finns, de finns för alla, säger han.

Sensommar 2017. Elias Abbas, 16, har precis spelat in vad som kommer att bli monsterhiten ”Min queen” och blivit skickad till ett annat studiorum för att ”skriva något nytt”.

När hitproducenten Hamed "K-One" Pirouzpanah kommer in i rummet några timmar senare för att se hur det går tror Elias han ska säga det han brukar.

”Nej, gå hem och träna lite till”.

Det gör han inte. Resultatet blir nya singeln ”Bete dig”, en låt om en trasig relation, som släpps i morgon.

– Han kom in i rummet och bara ”fan vad fett, spela in det nu”. K-One är hård, men han är det för att han bryr sig. Jag har lärt mig att acceptera och uppskatta det jag får. Unga i dag har svårt med tålamod, men jag har lärt mig vad man får ut av att vänta och bara fortsätta jobba, säger han.

Vill öppna dörrar

Det var via K-One som Elias Abbas kom att hålla på med musik på ungdomsgården i Rinkeby. Efter succén med ”Min queen” gjorde Elias debut i Melodifestivalen med låten ”Mitt paradis”. Han var tippad att gå vidare, men fick till sin besvikelse sig sig utslagen trots stöd från stjärnor som Zlatan och Viktor Lindelöf.

Men Elias deltagande bar på en större mening än musikkarriären.

– Det är inte så många från de ställen som jag kommer ifrån som får möjligheter så lätt. Möjligheterna finns, men det är inte många som ser dem. Jag vill öppna dörrar för andra människor. Jag är precis som alla andra i Rinkeby, Tensta, Husby och Akalla. Jag vill att de ska se mig och tänka ”om han kunde, då kan jag ”, säger han.

Varför är det så viktigt för dig att ta det ansvaret för andras möjligheter?

– För att det inte är så många som tar det ansvaret. Jag gör vad som helst för att folk från förorten ska bli stolt över mig och glad över det jag gör.

Det är ett stort ansvar att ta.

– Det är värt det. Så värt det. Det handlar om att ge och ta.

Människor som inte är uppväxta i förorterna, vad behöver de förstå?

– Att allt ”alla andra” kan, det kan vi också. Jag förstår fördomarna, men jag accepterar dem inte. Jag hade också tänkt samma sak om jag var uppvuxen på Östermalm och bara sett nyheter om upplopp varje vecka. Jag skulle också se ner på Rinkeby eller Tensta, men kolla på mig. Det finns goda sidor och det finns bra människor och de är fler, säger han.

– Den som inte tror mig, låt mig bjuda den personen på fika i Rinkeby och visa hur fint det är här.

”Är välsignad”

Skolan är snart slut och 16-åringen kommer att åka ut på sommarturné.

– Jag är bara så tacksam, så välsignad, över allt som hänt. Jag är så glad att jag kommit på den vägen jag är nu och tacksam för alla som kämpat för mig.

Musiksverige känns som en öppnare plats i dag, att det finns utrymme för olika artister oavsett bakgrunder. Hur tänker du kring det?

– Det betyder jävligt mycket för mig. Jag älskar att se infödda svenskar och personer födda i Sverige men med annan bakgrund göra musik tillsammans. Kunna samarbeta. Musik talar alla språk, lär du dig förstå det, då förstår du också alla andra.

Rockbjörnen är i gång och du har chans på nomineringar, vad skulle det betyda för dig?

– Wow, jag fick... Oj, jag har inte fått veta det. Fett. Shit. Jag har aldrig varit nominerad till någonting, så det skulle bli wow. Jag vet inte hur reagera. Bara wow.

Vem skulle du vilja ge en rockbjörn?

– Lamix. Han är en jättebra vän till mig och jag kommer alltid vilja honom väl.


Är Elias Abbas värd en Rockbjörn? Rösta fram dina favoriter här!


ARTIKELN HANDLAR OM