Tommy Ramone död

1 av 5
ROCKBJÖRNEN

Tommy Ramone, den sista av originalmedlemmarna i klassiska punkbandet Ramones, är död.

– Vi är ledsna att berätta att en av Ramones grundare och trummis Tommy (Erdelyi) Ramone har gått bort, uppger bandets officiella Twitter-konto.

Trummisen och musikproducenten Tommy Ramone dog i sitt hem i New York under fredagskvällen, skriver Variety.

Tommy Ramone blev 62 år.

Ramone, som föddes i Ungern och ursprungligen hette Erdelyi Tamas, led av gallgångscancer. Tidiga uppgifter pekade på att nyheten var falsk, men bekräftas nu av bandets talesperson Andy Schwartz i ett inlägg på Facebook.

”Jag beklagar att meddela det sorgefulla beskedet att Tom Erdelyi, även känd som Tommy Ramone, har dött i sitt hem i Ridgewood, Queens”, skriver Andy Schwartz.

”Handlade inte bara om musik”

Även Ramones egen facebooksida skriver om nyheten om Tommys död och citerar den döde punklegenden med ett citat från 1978:

– Det handlade inte bara om musik i Ramones: det var en idé. Det var att ta tillbaka en hel känsla som saknades i rockmusik – det var en hel knuff utåt att säga något nytt och annorlunda. Från början var det bara en konstnärlig grej men till lsut kände jag att det var något som var tillräckligt bra för alla.

Han var bandets trummis mellan 1974 och 1977 på de tre första plattorna ”Ramones”, ”Leave Home” och ”Rocket to Russia”. Därefter ersattes han av Marc ”Marky Ramone” Bell på trummor, men stannade kvar som bandets manager och producent på ”Road to Ruin” och ”End of Century”. 1984 producerade han bandets åttonde platta ”Too tough to die”.

Bland Tommy Ramones mer kända låtar hör ”Blitzkrieg bop” och ”I wanna be your boyfriend”.

Tommy Ramones sista band var bluegrassduon ”Uncle Monk” som han hade tillsammans med sin fru Claudia Tienan.

Splittrades 1996

Bandet grundades av trion Tommy Ramone, John ”Johnny Ramone” Cummings och Douglas ”Dee Dee Ramone” Colvin på 1974.

Tommy och Johnny träffades under gymnasietiden och hade garagebandet Tangerine Puppets tillsammans under 60-talet. Tommy var ursprungligen tänkt att enbart fungera som bandets manager men blev trummis på bandets tre första skivor.

1996 splittrades bandet efter ett framträdande på ”the Palace” i Hollywood. Fem år senare dog Joey Ramone i lymfom. 2002 gick Dee Dee Ramone bort efter en överdos heroin och 2004 dog Johnny Ramone av prostatacancer.

ARTIKELN HANDLAR OM