”Veteranbandet har årets bästa fans”

ROCKBJÖRNEN

Här är Mattias Klings favoriter i Rockbjörnen - rösta du också!

1 av 9 | Foto: Anna Ternheim

Nu utser Nöjesbladets musikredaktion sina favoriter till Sveriges hetaste musikpris – Rockbjörnen.

Nöjesbladets metalskribent Mattias Kling väljer att lägga sina röster på mysrysligt fin maskeradmetal, iskall samtidsreflektion och passar på att hylla fans som är hängivna bortom rimlighetens gräns.

Det fina är att du inte behöver hålla med. Tycker du att Kling är ding är det bara att i stället rösta på dina favoriter.

Foto: Mattias Kling.

Årets kvinnliga liveartist

Det krävs stor närvaro och känsla att nå ut och överrumpla publiken med ett sparsmakat och försiktigt anslag. Precis allt det börjar Anna Ternheim bemästra fullt ut.

Årets manliga liveartist

Två gånger utsålda Ullevi och och tillika tvillingar i fem plus talar mer än mycket annat. På samma sätt som extasen var garanterad känns det lika rimligt att Håkan Hellström får hissa nalle i augusti.

Årets livsgrupp

På tal om Hellström – samtidigt som han gjorde sina spelningar i hemstaden befann jag mig i stället i Örebro för att umgås med bland annat ett gäng Linköpingskopplade maskeradrockare. Såväl som dragplåster på Metallsvenskan som under tidigare spelningar sedan släppet av ”Meliora” den 21 augusti förra året har Ghost bevisat att de mäktar med att ta sin teatraliska mysmetal till de riktigt stora forumen.

Årets genombrott

Jag skulle kunna kasta pil bland valen utan att den skulle råka träffa någon annanstans än mitt emellan Dolores och Haze. En riktig rockbjörn ska vara bummigt kaxig, något som den här punkdopade och rättvist hypade kravallkvartetten är med extra dricks.

Årets svenska låt

När en av den svenska mittfårans största band de senaste 20 åren begraver sig själva så gör de det med en jättesmäll. Egentligen skulle vilken låt som helst från Kents avskedsgiv ”Då som nu för alltid” kunnat välta den här kategorin, men i mina ögon var prologsingeln ”Egoist” gruppens riktiga slutkläm. En iskall skildring av sinnelaget i det självcentrerade murbyggar-Sverige av i dag.

Årets utländska låt

Senaste albumet ”Gore” visar upp ett dovare och försiktigare Deftones, där besvikelse och resignation vilar mellan tonerna. Detta till trots – i Jerry Cantrell-gästade ”Phantom bride” uppstår storartad spänning som torde kunna krossa genregränser för de som vågar tänka utanför boxen.

Årets konsert

För så sent som en vecka sedan lyckades Muse ta arenarocken till en helt ny nivå på sin spelning i Globen. Visuellt fulländad, dunderhård och samtidigt kontrastik musik och en grupp som placerade sig själv i mitten av arenan och uppträdde på en långsamt roterande rundel i mitten. Sällan har fem plus känts lika välmotiverade.

Årets hårdrock/metal

Förra året fick Ghost se sig snuvade på bronsnallen av ett överraskat men väldigt stolt Europe. Något sådant lär inte hända i år. Efter att ha tagit amerikanska Grammisjuryn med storm tidigare i år krävs det något rent sensationellt om Papa och hans gastar staplar rösterna på hög härifrån till Östergötland.

Årets bästa fans

Mötley Crües högljudda och aktiva anhängare. Det krävs ett engagemang bortom det vettiga att göra veteranbandets två spelningar i Sverige förra året till något mer än ”jaha” och ”nähä”.

ARTIKELN HANDLAR OM