Rockbjörnen

Sabaton: ”Kunde ha varit slutet för oss”

Av: 

Frida Söderlund

ROCKBJÖRNEN

Sabaton är gladare än på tio år.
Men nya plattan kunde vara början på slutet för hårdrocksbandet.
– Jag hade ångest och tänkte ”blir det inte bra nog kommer folk att avfärda oss”, säger sångaren Joakim Brodén.

Fyra gick, två blev kvar.

När Sabaton i mars 2012 bekräftade att de gått skilda vägar var det aldrig någon tvekan om att grunden fanns kvar. Sabaton skulle fortsätta som förr, och förutom originalmedlemmarna Joakim Brodén och Pär Sundström plockades tre nya in.

I höstas påbörjades inspelningen av nya albumet ”Heroes”.

– Jag hade enorm prestationsångest när jag skrev musiken. De gamla medlemmarna skrev aldrig något, men jag tänkte att om låtarna inte blir bra nog, då kommer folk att avfärda oss. Det kunde potentiellt vara katastrofalt för vår karriär, säger han.

Hade musiken inte gått hem skulle skulden från fansen hamna på de nya medlemmarna. "De hade fått bära hundhuvudet", säger Joakim. Den oron höll i sig i flera månader.

– Men halvvägs in i inspelningen insåg jag att det var bra skit, både låtmässigt och musikmässigt. Då behövde jag inte ha panik längre. Men i december var det rejäl ångest.

Efter nyformationen 2012 satte Joakim och Pär upp både ett ”worst case scenario” och ett ”best case scenario”. Men det som hände blev till och med bättre.

– Publiken var lite reserverad de första låtarna de såg oss. Men grabbarna spelade med sådan ödmjuk men musikaliskt showmässig pondus. De övertygade till och med dem som tvivlat.

Vilka är Sabaton i dag?

– Ja, vi är gladare än på tio år. Det är kul att komma in i studion där alla har energi och är glada, där alla villa komma med idéer och åsikter, där folk vill åka på turné och inte sätter sig och dricker öl ensamma på våra lediga dagar, säger Joakim.

– Det var inte så att vi var osams eller hatade varandra innan, men när vissa är trötta på att turnera blir det lätt den mentaliteten. Och den är svår om man är ute 250 dagar om året.

I sommar beger de sig ut på vägarna för 30 spelningar. Både albumet och musikvideon till singeln ”To hell and back” släpps i dag.

– Det känns kul. Jag har ju växlat mellan glädje och ren panik, men vi har fått bra feedback så nu tycker jag att det ska bli kul, säger Joakim Brodén.

Musikvideon till "To Hell and Back” släpps på Nöjesbladet.se i dag.

Det här är Sabaton:

Hårdrock-/metalbandet Sabaton bildades i Falun 1999. Bandet består i dag av medlemmarna Joakim Brodén, Pär Sundström, Chris Rörland, Thobbe Englund och Hannes Van Dahl, efter att ha gått skilda vägar med fyra medlemmar i mars 2012. De har turnerat med band som Iron Maiden, Scorpions och Hammerfall och turnerar själva runt 250 dagar om året. De har en årlig musikfestival i Falun och en kryssning. Förra året fick de en Rockbjörn i kategorin Årets hårdrock.

Sabaton om:

... varför de sjunger om militärhistoria:

– Det finns tillräckligt många låtar som handlar om att knulla brudar och dricka bärs, sedan tycker vi så enormt mycket om bortglömda historier ur verkligheten. Vi gillar militärhistoria. Det känns helt fel för oss att hitta på nya historier.

... hur folk försöker göra deras musik politisk:

– Vi sjunger om krig och ibland får vi extra uppmärksamhet för ett land märker att vi sjunger om deras nationer eller killar. Ibland slår det ju tillbaka åt fel håll, att vi har med religion eller politik att göra. Det är obehagligt när folk försöker använda vår musik som en politisk språngbräda. Som en spegel för egna åsikter och hat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen