Mejla

Natasha Azarmi

Rockbjörnen tillhörde ingen mindre än Jakobs

KRÖNIKA Ett par missar, men flera fullträffar. Framför allt tillhörde årets gala ingen mindre än en viss Cornelia Jakobs.

Låt oss börja med att få det tråkiga ur vägen. Harry Styles har gjort årets ljuvligaste poplåt men såg sig ändå slagen av Ed Sheeran? Vad hände där?

”As it was” blandar en 80-talsinfluerad melodi med nutida sovrumspop, en kombination som låter både nyskapande och egen. Sheerans ”Bad habits” har i stället en refräng och melodi som må vara medryckande, men går på total tomgång.

Ja, okej. Vi går vidare.

I kategorin årets svenska låt var vinnaren däremot alldeles självklar. Cornelia Jakobs ”Hold me closer” är en felfritt skriven ballad om de sista ödesdigra timmarna av ett förhållande. Jakobs levererar låten med lika mycket känsla oavsett scen eller sammanhang. I år avslutade hon galan genom att göra den helt och hållet till sin egen konsert, med innerligt scenspråk och magisk allsång.

Att Jakobs även kammade hem årets genombrott känns inte heller förvånande, såklart. Men där hade priset lika gärna kunnat gå till Daniela Rathana som för övrigt saknade en nominering för årets kvinnliga artist. Det finns i dag ingen annan inom svensk musik som låter som Rathana. Hennes dansanta r’n’b är helt unik och känns lika delar modern som retro.

Visst vore det roligt med lite mer variation i de största kategorierna från år till år. En nominering till, säg, Thåström hade minst sagt varit på sin plats. Både sångarens vårturné och mäktiga avslutning på Way Out West häromveckan är något av det starkaste som spelats upp på svensk scen i år.

Men det går knappast att anmärka på varken Miss Lis eller Benjamin Ingrossos vinster. Ingrosso utsågs till årets manliga artist för fjärde gången totalt. Men det känns inte mindre tråkigt för det. Spelningarna på Fållan i våras och Lollapalooza i somras, där Ingrosso rörde sig som en självsäker superstjärna från början till slut, sitter fortfarande fastetsade på näthinnan.

Och självklart är det på sin plats att nämna att Abba i kväll fick sin första rockbjörn som årets grupp. År 2022. Den, ni.

Publisert:

LÄS VIDARE