Hans värde: 1 miljard kr

Publicerad:
Uppdaterad:

ROCKBJÖRNEN

Svenske stjärn-dj:n Steve Angello om livet efter musiken: ”Jag älskar affärsvärlden”

1 av 8 | Foto: MÅNGSYSSLARE Steve Angello är mest känd som dj och en tredjedel av Swedish House Mafia - men han syslar även med reklam, kläder och fastigheter bland mycket annat.

Steve Angello har vänt sin hobby till en miljonindustri.

I kväll spelar han i Stockholm och för Nöjesbladet berättar stjärnan om pengarna, Swedish House Mafia och planerna på att sluta som dj.

– Jag kan inte hålla på hur länge som helst, ­säger han.

I kväll får Kungsträd­gården besök av att mindre affärsimperium.

Det är Steve Angello, 31, och hans endagsfestival ­Size in the park som gästar Stockholm.

Sedan uppbrottet från Swedish House Mafia förra året har Steve Angello bytt fokus. Han vill flytta från mixerbordet till styrelse­rummet.

Nästa vecka släpper han albumet ”Wild youth” men redan nu ställer han sig ­frågan om när det är rimligt att avsluta musikkarriären.

Jobbar nära Stenbäck

Det egna skivbolaget ­Size är en viktig del i den planen.

– Vi expanderar mycket. Bara förra veckan gick vi från fem till 19 anställda. Ett jättekliv. Jag har investerat ganska mycket pengar i det här. Men jag håller på med mycket annat också. Jag har ju en reklambyrå, en klädlinje, ett spritmärke, fastigheter och hotell. Jag gör allt möjligt.

Du tycker om affärs­världen?

– Jag älskar den. Och jag har hittat en formel som fungerar. Bland annat jobbar jag nära Christina Stenbeck. Och jag känner att jag inte kan hålla på som dj ­hela livet. Jag kämpar på ett tag till, men inte hur länge som helst.

Hur mycket är du god för i dag?

– Mycket, mycket.

Det är väl bara att säga.

– Nej, men det gjordes en värdering i förra veckan. Forbes gjorde den, och då låg det någonstans runt en miljard kronor.

Det låter galet.

– Ja, fast jag är inte klar än.

”Dr Dre har haft flyt”

Ser du upp till musik­moguler som Jay-Z och Dr Dre?

– Jag gillar Jay-Z och tycker att han har haft ett bra tankesätt. Dr Dre tycker jag har haft lite flyt. Jag känner ganska mycket folk som är inne i den världen, de som står bakom namnen, de riktiga investerarna. Jag umgås med en kille som ligger ­bakom Instagram, Facebook och Bitly. Jag har fått ett annat perspektiv.

Vad har du att tillföra den världen?

– Jag tänker annorlunda. Jag är inte skolad, jag går på känsla. Och sedan har jag bra koll på vad som händer runt omkring mig. En bra känning på vad som behövs.

”Det skar sig”

I dokumentären ”Leave the world ­behind” verkar det som om Swedish ­House Mafia splittrades på grund av en spricka mellan dig och de andra gruppmedlemmarna. Är det en rättvis ­beskrivning?

– Ja, och nej. Det skar sig mellan oss, absolut. Det var en skilsmässa som hamnat på film.

Vad hände mer konkret?

– Det fungerade inte. För att alla bor på olika sidor världen, alla har familj och barn och har inte alltid tid. Jag kan inte avsätta all min tid till ett projekt. Och det är så det är. Det är svårt att få det att fungera, det är svårt att få ett förhållande att fungera och då handlar det ändå om en människa du vill leva resten av ditt liv med.

Kommer ni att jobba ihop igen?

– Kanske, kanske inte. Jag vet inte, ingen aning. Jag vet inte hur länge jag vill hålla på med att göra det här. Jag vill göra min egen grej. Jag tjänar tio gånger så mycket pengar på allt annat, så musiken har bara blivit som en hobby för mig.

”Finns en bitterhet”

Hur ser du tillbaka på det ni gjorde med Swedish House Mafia?

– Vi gjorde något speciellt, vi var en dörröppnare. För Avicii, för Alesso och alla andra svenskar. För många inom dansmusiken. Vi var först med väldigt mycket. Och det var häftigt. Men vi kunde också ha blivit de första som floppade.

Hur är det att spela i ­Sverige i dag jämfört med när ni drog i gång?

– Jättestor skillnad. På ­alla sätt, det går ­inte att jämföra. Nu är vi faktiskt artister, det var vi inte då. Vi var ju tvungna att satsa på utlandet först. Jobba hårt för att sedan komma hem och få en klapp på ­axeln. Det finns en liten bitterhet över det, att man önskar att det fanns mer support i början. Samtidigt är det vad som gjort oss till dem vi är.

Du bor i Los Angeles och i Schweiz, kommer du att flytta tillbaka till ­Sverige någon dag?

– Jag kommer nog att ­vara här mer och mer, men jag flyttar aldrig tillbaka.

Är det av skattemässiga skäl?

– Nej, det finns ju skattelättnader i dag så jag skulle säkert kunna jobba här. ­Lösa det tillsammans med skattemyndigheten.

”Är lite nervös”

Du har nyligen åkt på skattesmällar på mångmiljonbelopp, vad hände?

– Visst, jag hade skatteproblem när jag hade noll koll på vad jag höll på med. Men sådana problem har jag inte i dag. Men jag tror att det måste bli bättre i Sverige med skatterna, om de vill behålla entreprenörerna i landet. 60 procent är saftigt.

Vilket parti stöder du i ­valet?

– Jag har inte gått in i den matchen än. Jag ska göra det. Jag har min egen lilla åsikt om allt. Som jag lärt mig när jag rest och sett hur det gått åt helvete i ­andra länder.

Hur känns det inför spelningen i kväll?

– Ska jag vara helt ärlig så är jag lite nervös. Jag vet ­inte riktigt hur många som kommer att dyka upp.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN