Rockbjörnen

Dansruset är det bästa som finns

Av: 

Therese Danielsson

Zlips är ett finfint band.
Zlips är ett finfint band.

ROCKBJÖRNEN

Dansband? Töntigt. Dansbandsmusik? Töntigare.

Dansa bugg och foxtrot? Sjukt töntigt.

Dansbandsveckan i Malung? Töntigast.

Ursäkta, nu drar jag många över en kam, men det känns som att hela Sveriges befolkning tycker så. Alla utom de drygt 40 000 som besöker Dansbandsveckan i Malung varje sommar.

Många har en väldigt förlegad syn på dansbandsvärlden.

Ja, ”mogna” dansband som Lasse Stefanz finns kvar, låter likadant som de gjort i 30 år, och drar 50-plussare som dansar ”två snabba, två långsamma” med stela ryggar.

Mogna dansband dansar jag aldrig till. För mig är det moderna band som Blender, Zlips, Shake och Expanders som gäller. Förutom egna låtar spelar de ofta pop- och rockhits, omgjorda till dansvänliga covers.

Den nya generationens dansare är unga. Vi dansar inte traditionell tråk-foxtrot utan fox eller, som det också kallas, ”dirtyfox”. Det handlar om att vara så nära som möjligt, panna mot panna (gnuss), bröst mot bröst, höft mot höft.

Mamma sa en gång att ”det ser ut som ett halvt samlag” när vi dansar. Så kan det säkert se ut för en oinvigd.

Jag kan förstå folk som inte gillar att lyssna på dansbandsmusik rakt av – det blir en helt annan känsla när man dansar till den. Och dansa borde fler göra. Det är musik, träning och naturlig närkontakt med andra människor i ett.

Jag har aldrig knarkat, men brukar ändå jämföra känslan jag får när jag dansar med att bli hög. Dansruset är det bästa som finns.

Dansen är världens mest hälsosamma drog. Prova du med.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte säsongens jeanstrender hos Gina Tricot – handla denim här

Gina Tricot

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen