”Helt beroende av telefonsamtalen”

ROCKBJÖRNEN

Källor till Nöjesbladet: Därför är ”Sommarkryssets” frågor löjligt enkla

1 av 8 | Foto: Gry Forssell leder showen.

Frågorna i ”Sommarkrysset” har länge kritiserats för att vara för lätta.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet är förklaringen ekonomisk.

– I stort sett hela programmet finansieras av telefonsamtalen, säger en källa med god insyn.

I åratal har tittare reagerat på att frågorna i TV4:s ”Sommarkrysset” är för lätta. TV4 förklarar det med att man vill att alla ska ska kunna vara med.

– Vi gör ett brett underhållningsprogram för hela svenska folket. Då vill vi att så många som möjligt ska kunna vara med och kryssa. ”Sommarkrysset” har aldrig utgett sig för att vara ett frågesportsprogram och ska heller inte vara det, säger Caroline Norrby, exekutiv producent på TV4.

Tillsagda att göra enklare frågor

Men enligt Nöjesbladets källor, som har mycket god insyn i produktionen av ”Sommarkrysset”, är anledningen helt och hållet ekonomisk. Varje samtal från tittare kostar 9,90 kronor.

– Man är helt beroende av telefonsamtalen, säger en person som tidigare arbetat med ”Sommarkrysset”.

– I stort sett hela programmet finansieras av telefonsamtalen. Om frågorna var lite klurigare en vecka så märkte vi direkt att det kom in färre telefonsamtal. Då blev vi tillsagda att göra enklare frågor till kommande veckor.

TV4 tillbakavisar

Uppgifterna bekräftas av flera personer med god insyn i produktionen av ”Sommarkrysset”.

– Men samtidigt är det ju svenska folket som väljer att ringa in och ju lättare vi gör frågorna, desto fler vill vara med och tävla. Då känns det fånigt att de ska klaga på frågorna, säger en källa.

”Sommarkryssets” exekutiva producent Carolina Norrby känner inte igen beskrivningen.

– Nej ”Sommarkrysset” finansieras inte helt av inringet. TV4 är en kommersiell kanal, vi har olika intäkter, reklam, sponsring och inring. Jag kan inte berätta hur stor del, men alla bidrar till att finansiera vårt program, säger hon.

”Sommarkrysset” som i år är inne på sin 12:e sommar, sänds från Gröna Lund i Stockholm och visas på TV4 lördagar kl 20, med premiär 9 juli. Programledare är Gry Forssell.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4