”Det blir fest i dagarna tre”

ROCKBJÖRNEN

Tio år efter första släppet firar Mustasch med jubileumsskiva

Mustasch.

De bildades en nyårsafton timmen före tolvslaget.

Nu är jubilerande hårdrocksbandet Mustasch bland de största i Rocksverige.

– För mig var det här sista chansen, säger sångaren Ralf Gyllenhammar.

Foto: CAROLINA BYRMO
"SNART 50" Ralf Gyllenhammars band Mustasch släppte sin första ep 2001. Sedan dess har de släppt sex album och ett sjunde, med nyinspelningar av sina största hits, är på väg. Några planer på att lägga av finns inte. ”Jag fyller 50 snart, men kommer hålla på länge till”, säger han.

De har rockat, turnerat och festat sig upp till Sveriges största rockscener. Nu firar Mustaschs första album ”The true sound of the new west” ett decennium och festen kan fortsätta.

– Det brukar alltid bli fest i dagarna tre, säger Ralf Gyllenhammar.

Bandet har tio år efter första skivsläppet hunnit spela in ytterligare sex album varav de två senaste har blivit utsedda till Årets hårdrock på Grammisgalan. Sångaren Ralf Gyllenhammar har även medverkat i program som ”Så ska det låta” och ”Körslaget” och därmed bidragit till att öka bandets exponering ytterligare.

Jobbade i hamnen

Det var på nyårsafton 1997 som grunden till bandet lades.

– Vi hade druckit middag och bestämde oss för att ta en bild på alla fyra. Klockan var då 23. Det är den första bilden på bandet.

För Ralf Gyllenhammar var Mustasch den sista musikaliska chansen. 32 år gammal och två tidigare misslyckanden i banden i B-Thong och Grindstone hade han inte råd med ännu ett ekonomiskt nederlag.

– Jag har haft ströjobb vid sidan om hela tiden. Bland annat jobbade jag i hamnen i Göteborg.

Drygt tre år efter att gruppen bildats kom de så efterlängtade skivsläppen. Ep:n ”The true sound of the new west” följdes av ”Above all” som blev gruppens första fullängdsalbum och belönades med en grammisnominering för Bästa hårdrock.

Även nästa album ”Ratsafari” blev nominerad till en Grammis. Men gruppmedlemmarna levde fortfarande under existensminimum.

Hotade reporter med stryk

– Jag hade kanske 4 000 kronor i månaden, säger Ralf Gyllenhammar.

Med framgångarna följde en upptrappad mediebevakning. Ralf Gyllenhammar säger att han inte brukar ha några problem med journalister.

Efter en spelning i Malmö tog tålamodet dock slut. En alldeles för närgången fotograf skulle visa sig vara för mycket.

– Jag ryckte tag i kameraremmen så att han tappade balansen.

En av de mer kända incidenterna ägde rum förra året. En alltför berusad Ralf Gyllenhammar avbröt en intervju som bandets gitarrist gjorde med tidningen Dalademokraten samtidigt som han hotade journalisten Jonas Stentäpp med stryk.

– Jag kommer inte ihåg någonting av det. Jag ringde och bad om ursäkt så fort jag fick reda på det.

I samband med jubileet släpper Mustasch en skiva med nyinspelningar av bandets bästa låtar.

– Jag fyller 50 snart, men kommer hålla på länge till, säger Ralf Gyllenhammar.

ARTIKELN HANDLAR OM