De stoppas av fans på gatan

Av: Lotta Glimstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Luleåkillarna i Movits! är stjärnor i USA – i Sverige är de doldisar

1 av 4 | Foto: Foto: ULF HÖJER
svenska – rena japanskan Anders Rensfeldt, Johan Rensfeldt och Joakim Nilsson i Movits! slog igenom över en natt i USA – trots att de sjunger på svenska. ”Många amerikaner säger att svenska låter som japanska”, säger de. Nu hoppas de på succé även i hemlandet. I går uppträdde de inför en jublande publik i ”Allsång på Skansen”.*Japanska för ”Hej, vi är från Luleå”

I USA har svenska hiphopgruppen Movits! toppat listorna före Kanye West och Eminem.

I Sverige vet folk knappt vilka de är.

– Vi blir stoppade på gatorna i New York, säger sångaren Johan Rensfeldt.

I går uppträdde den svenska hiphopgruppen Movits! i ”Allsång på Skansen” i SVT. Joakim Nilsson, 26, och bröderna Johan, 27, och Anders Rensfeldt, 23, har ett osannolikt år bakom sig. Trion har lyckats med det många band bara drömmer om – att slå i USA, med låtar på svenska.

– Vi får fortfarande nypa oss i armen för att försäkra oss om att allt är på riktigt, säger Movits! saxofonist Joakim Nilsson till Nöjesbladet.

Hösten 2008 släppte hiphopswingtrion debutalbumet ”Äppelknyckarjazz”. Drömmen var att någon gång få spela utanför Sveriges gränser, i Oslo eller Köpenhamn.

Miljonspelning

Det blev aldrig så. I stället bjöd den amerikanska tv-showen ”The Colbert report” in trion att spela inför miljoner tv-tittare.

– Vi trodde först att det var ett skämt. Vi sjunger ju på svenska. Sen svarade vi ”ja, gärna”, säger Joakim Nilsson.

Över en natt steg försäljningen av debutalbumet med 85 000 procent på Amazon. Kort därefter toppade Movits amerikanska Itunes i hiphopkategorin, före Kanye West och Eminem.

– Folk stoppade oss på gatan i New York. Över en natt fick vi hundratals förfrågningar. Det var helt galet, säger sångaren Johan Rensfeldt.

”Kunde inte tacka nej”

I januari i år drog bandet ut på sin första USA-turné. På 22 dagar hann de avverka 16 spelningar och 1 500 mil i en husbil. I New York sålde de ut legendariska Mercury Lounge. I Los Angeles stod skådespelaren Alexander Skarsgård i publiken.

– Det var riktigt kul att Skarsgård tittade förbi, han verkade ha en trevlig kväll, säger Johan Rensfeldt.

Egentligen skulle bandet ha ägnat sommaren åt att arbeta med uppföljaren, men 14 Englandspelningar kom emellan.

– Vi kunde inte tacka nej, i synnerhet inte till Glastonburyfestivalen, säger Johan Rensfeldt.

De tre killarna från Luleå har knappt hunnit smälta sina framgångar. Nu hoppas de att ”Allsång på Skansen” ska bereda vägen till svenska folkets hjärtan.

– Det är Sverige vi hoppas mest på just nu, säger mulitinstrumentalisten Anders Rensfeldt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN