– Svårt att ha sympati med en misskött festival

ROCKBJÖRNEN

The Sounds, som tidigare i år spelade på Hultsfred, tycker att det är oerhört tråkigt om festivalen läggs ned.

Men samtidigt menar Jesper Anderberg att nedläggningshotet är självförvållat.

– Det är svårt att ha sympati med något som uppenbarligen misskötts länge, säger han till Nöjesbladet.

Foto: Jesper Anderberg, Felix Rodriguez, Fredrik Nilsson, Johan Bengtsson och Maja Ivarsson

The Sounds befinner sig just nu i USA för att fortsätta sin turné med No Doubt. När bandet nås med beskedet att Hultsfredsfestivalen kan komma att läggas ned tycker de att det är tråkigt. De hade en av sommarens bästa spelningar på Hultsfred. Dessutom hade bandet inte sett ut som det gör i dag utan festivalen. Bandet hittade just Jesper Anderberg där.

– Självklart är det tråkigt om en av de största och mest kända svenska festivaler läggs ner, säger han.

Han menar att artistbokningarna varit helt fel under en längre tid. Förut blandade de nya och gamla artister, indieband och internationella akter.

– Det handlar framför allt om artistbokarna. Jag kommer ihåg när jag åkte dit 97-98. Då kändes det som att Hultsfreds artistbokare hade koll på musikvärlden, säger han och radar upp band som Nick Cave & the Bad Seeds, Weezer, Fu Manchu, Chemical Brothers, Euroboys, Daft Punk, Suede, Red House Painters och Kent.

Kostar mer än de smakar

– Det var en intressant blandning som lockade många olika människor med olika musiksmak. Dessutom lyckades de få in en hel del bra hårdrocksbokningar.

Han nämner stora akter som Linkin' Park, 50 cent och Ozzy Osbourne som bokningarna som fick festivalen på fall.

– Sådana bokningar kostar mer än de smakar. Dessutom ställer ju alla hip hop artister in i sista sekund, det vet ju alla. Jag tror det blev svårt för Hultsfredsfestivalen att resa sig efter så många år av usla bokningar, säger han.

”Är positiva”

Men precis som Rockparty själva ser han också den allt hårdare konkurrensen som en anledning till de svikande besökarna.

– Många stadsfestivaler har poppat upp som självklart gör det svårare att locka besökare till Hultsfred. Med en svag krona har de utländska dragplåsterna dessutom blivit ännu dyrare.

Jesper Anderberg tycker att nedläggningshotet är synd när festivalen hittat tillbaka till bättre artistbokningar.

– Vi hoppas dock inte att det är sista året för festivalen. Det vore synd om den enda oberoende svenska musikfestival läggs ner. Vi är positiva och hoppas att de i sann småländsk anda har lite undanstoppade pengar här och där, säger Jesper Anderberg.

– Givetvis håller vi tummarna att allt löser sig, men det här var kanske ett bra wake-up call, säger Maja Ivarsson.

ARTIKELN HANDLAR OM