Rockbjörnen

Doldisar och världsstjärnor

Av: 

Jon Forsling

ROCKBJÖRNEN

Här är en snabbguide till hemliga Coldplay

De är ett av världens största rockband.

Ändå är medlemmarna i Coldplay lika anonyma som takfläkten i din närmsta mataffär.

Varsågod – här är en snabblektion om dem inför kvällens direktsända konsert på aftonbladet.se.

Martin och Paltrow.

Chris Martin, 34, sång

Med bred marginal den mest kända medlemmen, förstås. Dels för att han sjunger och skriver merparten av bandets låtar – men framför allt för att han sedan 2003 är gift med Hollywoodstjärnan Gwyneth Paltrow, som han även har två barn med. De enda gångerna någon Coldplay-medlem har figurerat i skandalrubriker har det varit Chris Martin i samband med detta äktenskap. I januari 2008 fångades han på film när han attackerade en paparazzifotograf. Martin och Paltrow hade då precis lämnat ett sjukhus i New York där Paltrow hade fått behandling för en ospecificerad sjukdom. Chris Martin knuffade ner fotografen till marken och skrek ”visa lite respekt!”

Chris Martin är äldst av fem barn och växte upp i Exeter, Devon, i sydvästra England.

Det visste du inte om Chris Martin: Han röker inte, dricker inte och har studerat grekiska och latin på universitetsnivå.

Jag har aldrig sett något liknande. Jag har aldrig sett någon som satsar varje atom och molekyl av sig själv i någonting”, Gwyneth Paltrow om sin make.

Jonny Buckland, 33, gitarr

Kallas ”Jonny Boy” av resten av bandet och är gudfar åt Chris Martins dotter Apple. Föddes i London men växte upp i den walesiska hålan Mold (10 000 invånare). Har en stor släkt som kommer och hejar på honom under Coldplays konserter på de brittiska öarna och är ett stort fan av fotbollsklubben Tottenham FC. Jobbade som städare innan bandet slog igenom. Under en spelning i Dallas, USA, 2008 spräckte han sina byxor i baken – ett ögonblick han senare beskrev som ”hårresande”.

Det visste du inte om Jonny Buckland: Hans bror Tim spelar i indiepopbandet Domino State. Trots att de bara hade spelat ihop i ett drygt år fick de agera förband åt Coldplay i London 2008. Bandet släppte sitt första album i fjol.

Mitt jobb är att turnera, min hobby är att vara i studion”, Jonny Buckland.

Will Champion, 32, trummor

Den yngsta medlemmen var den sista som kom med i bandet (1997) och den första att få sparken från detsamma (1998). Hans frånvaro blev dock kortvarig. Chris Martin har förklarat varför han tog beslutet att kicka Champion: ”Vi gick in i studion och vår producent tyckte inte att vi höll måttet, att vi inte var tillräckligt bra rent tekniskt”. Efter tre dagar med en trummaskin ångrade sig dock Martin och bönade Champion att komma tillbaka. Champion tackade ja med villkoret att Martin blev tvungen att supa sig redlös på vodka framför hans ögon.

Will Champion växte upp i Southampton som son till en professor i arkeologi. Bandets första skiva, ”Parachutes”, är dedikerat till hans mor som dog 2000. Champion gifte sig med lärarinnan Marianne Dark 2003. Paret har tre barn tillsammans.

Det visste du inte om Will Champion: Hans första band hette Fat Hamster. Han kan spela bleckflöjt.

Vårt jobb består bara av att jobba för Will Champion”, Chris Martin om att Champion är bandets inofficiella ledare.

Guy Berryman, 33, bas

Den före detta arkitekturstuderande bartendern växte upp i skotska Kirkcaldy och flyttade till London som ung. Gifte sig med sin ungdomskärlek Joanna 2004. Tillsammans fick de dottern Nico 2006, men Guy och Joanna skilde sig ett halvår senare. Drev ett tag en klädaffär vid namn Jezebel i London men den tvingades lägga ner. Har en passion för joggning. 2008 sprang han London marathon på under fyra timmar. Guy Berryman avgudar det norska popbandet A-ha och är ett stort fan av det skotska fotbollslaget Raith Rovers FC.

Det visste du inte om Guy Berryman: Han har en oväntad svensk koppling: tillsammans med sin bror Mark driver Guy företaget ”Berryman Antiques” som har sitt säte utanför Borlänge. Företaget säljer antika möbler via nätet.

Jag har den bästa positionen i bandet. Jag har alla fördelar med att spela i ett av världens bästa band men kan samtidigt njuta av en viss anonymitet”, Guy Beryyman.

ANNONS

MORS DAG-BUKETTEN MED CHOKLAD! Beställ i god tid hos Interflora här.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen