Björn Skifs: Kan bli en hel del hyss

ROCKBJÖRNEN

Badrock kommer tillbaka efter 30 år

1 av 5

Återföreningar, hyss och en och annan snapsvisa.

Så beskriver Badrocksgänget konserten på Öland som nu gör en comeback efter 30 år för allra sista gången.

– Jag är ledsen, men ”this is it”, säger Björn Skifs till Nöjesbladet.

Repetitionerna lider mot sitt slut inför Badrocks 30-års jubileum. När Nöjesbladet träffar Björn Skifs, Sanne Salomonsen och Nina Söderquist har de precis avslutat dagens sångförberedelser. En jubileumsomgång av Badrock har varit nära flera gånger, men har avstyrts enligt Skifs. Men i och med att Borgholm fyller 200 år kunde gänget inte hålla sig längre.
– Vi har alltid lagt ner det. Eller jag har tyckt att vi inte ska ta upp det igen. Jag tycker att var sak har sin tid. Men så kom det här och man blir sådär sugen igen, säger han.

Sanne Salomonsen fyller i:
– Vi som var med har tjatat på honom i alla år. Alla blev nästan hysteriskt glada, säger hon.

Körs för sista gången

Skifs konstaterar att det nu verkligen är sista gången gänget kommer att köra Badrock.
– Jag är ledsen, men ”this is it”. Det var ju faktiskt bara för att det fanns en anledning att göra något nu. Inte för att vi skulle göra någon affär av det eller boosta någon karriär. Det här är faktiskt bara ren och skär glädje och payback till Borgholm, säger han.
Tanken är att få tillbaka  den gamla känslan på giget. Men samtidigt välkomna nytt blod upp på scen. I år i form av Nina Söderquist.
– När Björn ringde trodde jag inte att det var sant. Jag trodde att det är någon som driver med mig. Men jag såg ju att det var Björn som ringde. Han och Sanne är verkligen två förebilder. Jag har använt hela våren för att mentalt förbereda mig och nu känns det helt fantastiskt, säger Nina Söderquist.

Skjöt upp förlossning

Björn Skifs bekräftar att många av fansen hängt med sedan det begav sig för trettio år sedan. Vissa mer hängivna än andra.

– Det var en kvinna som var gravid. Hennes födsel var enligt hennes doktor planerad till precis den dagen hon skulle gå och se Badrock. Men det gick inte tyckte hon. Så hon ändrade på det så att det fick bli kejsarsnitt en annan dag. Hon sköt alltså på dotterns födelse för att kunna gå på Badrock. Det är fans det! Och naturligtvis fick dottern heta Sanne. Det är gulligt som fan, säger Skifs medan Salomonsen instämmer skrattande.

Inför premiären har Skifs varit i kontakt med mamman som kommer att besöka showen tillsammans med sin nu vuxna dotter.

– Jag pratade med dem på närradion i Kalmar och bjöd in dem, säger han.

Panik i flygplan

Skifs och Salomonsen konstaterar att Badrock är ungefär som ett stort sommarkollo som har bjudit på en hel del roliga minnen genom åren. Vissa minns de särskilt väl.

– En gång skulle jag åka till Danmark under en vecka och spela där på dagarna och på Öland på kvällarna. Vi hade en pilot som flög mig fram och tillbaka varje dag som var från flygvapnet och som ville visa konster. Så han kunde stänga av motorn och falla. Jag var så skraj. Planet var dessutom gammalt så det hade ett tjockt lager gaffa-tejp runt vingarna, säger Salomonsen.

Hon berättar också att hon är förvånad över mängden snapsvisor som svenskarna kan. Skifs minns en särskild festkväll när gänget fick för sig att knyta ihop sig själva med ett långt rep.

– Vi var säkert en 12 stycken i badrocksjackor och bestämde oss för att göra Borgholm. Om någon ville gå till baren så fick alla gå till baren. När någon ville gå på muggen fick alla gå på muggen. Ville någon dansa fick alla dansa. Det var hysteriskt roligt, säger han.

Sov ni med repet?

– Nej, vi fick knyta upp det runt midnatt. Det var väl någon som skulle stöta på någon brud, säger han.

Datum för Badrock

Badrock har premiär den 21 juli på Borgholms Slottsruin.

Showen körs även 22, 23, 26, 27, 28, 29 och 30 juli.

Biljetter finns att köpa från 695 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM