Rockbjörnen

PRESENTERAS AV

Nu avslöjas Abbas dolda politiska agenda

– Regimkritik gömdes i discopoppen

Abba.
Abba.

Glittrigt, glättig och utan substans – så ser många på ABBAs låtar. Men nu avslöjar Björn Ulvaeus, 66, den hemliga propagandan i bandets musik.

– Man uppfattade det som enkelt och glättigt när det inte alls var det, säger Ulvaeus i ett pressmeddelande.

Den svenska popexporten ABBA fick under 70- och 80-talet utstå skarp kritik för sina opolitiska texter. Men i själva verket var gruppen allt annat än neutrala. Det avslöjar Björn Ulvaeus i UR:s radioserie "Pop och politik".

Glättig framtoning

I programmet, som sänds 25 juni i P4, berättar han hur ABBA drev en skarp politisk agenda – i det fördolda. Bandets glättiga framtoning gjorde att ingen noterade att deras budskap. Enligt Ulvaeus själv valde folk att inte se budskapet.

– Jag är övertygad om att det var många som inte ens uppfattade vad det handlade om, för det var ju ABBA, och det fanns ju inte sådana undertexter där, tyckte man. Det var vår förbannelse, att man uppfattade det som enkelt och glättigt när det inte alls var det, säger han i ett pressmeddelande.

Föreställde sig diktatur

I flera texter och tv-sända galor försökte kvartetten lyfta fram sitt budskap. Men regimkritiken gick folk förbi. Låten "The Visitors" beskriver exempelvis Kalla krigets baksida och förtryckets Sovjet, berättar Björn Ulvaeus i programmet.

Inspiration till texten fick låtskrivaren när han föreställde sig hur det skulle vara att leva i en diktatur som Brezjnevs.

– Jag tänkte mig en våning någonstans i Moskva, där man hade hållit möten och talat om hur friheten skulle kunna vara och skräcken inför att det skulle spridas och hur det skulle vara den natten när det knackar på dörren, säger Ulvaeus i pressutskicket.

Pop och politik sänds i P4 lördag 25 juni, kl. 11.03

Nöjesbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN