”Liam är pinsam”

avTorbjörn Ek

Bröderna Gallagher har inte pratat på två år: Vi har bara kontakt genom våra advokater

1 av 3 | Foto: Flyger solo Noel Gallagher satsar på en egen karriär efter splittringen med Oasis. I början av oktober kommer hans första soloalbum.

LONDON. De skapade musikhistoria i Oasis, men nu har bröderna Gallagher inte pratat på över två år.

– Vi har bara kontakt via hans advokater, säger Noel till Nöjesbladet.

I slutet av augusti 2009 Lämnade Noel Gallagher Oasis efter ett våldsamt gräl med Liam bakom scenen inför en spelning i Paris. Sedan dess har bröderna inte pratat med varandra.

– Inte sedan Paris förutom via hans advokater, bekräftar Noel när Nöjesbladet träffar honom i London.

Vill ut och spela

Den 17 oktober släpper han sitt första soloalbum ”Noel Gallagher’s high flying birds”. Han berättar för Nöjesbladet att han redan repat nog och inget hellre vill än att få komma ut och spela låtarna. Och han bekräftar att han redan nästa vecka, den 14 oktober, besöker Sverige för att gästa ”Skavlan”.

– Jag åker till Stockholm för en tv-show. Och sen kommer det så klart bli gig i Sverige också.

Planerar du nån hemlig spelning under Sverige-besöket redan nästa vecka?

– Fuck no! Jag gör inga hemliga gigs. Gratis menar du? Dra åt helvete. Nej nej nej, men jag kommer spela i Sverige. Stockholm är en av mina favoritstäder i världen. Det finns en skön klubb ”Bangers ’n’ mash”, jag känner Robert och Magnus som driver den så visst kommer jag till Stockholm.

Och när turnén börjar i höst kan alla gamla Oasis-fans räkna med att få höra de stora hitsen. Till skillnad från när Liam och de övriga bandmedlemmarna fortsatte under namnet Beady Eye lovar Noel att spela Oasis material.

”Jag skrev allt”

– Ja självklart. Det är som att fråga Paul McCartney om han ska spela nåt av Beatles. Det är ju fantastiska sånger. Beady Eye skulle inte komma undan med att framföra ”Rock ’n’ roll star” för ingen av dem skrev den. De är ett band, de kan inte glida över på fem Oasis-låtar, det skulle vara pinsamt för dem.

Och Noel är ännu hårdare än så.

– Det finns inget som heter Oasis-sånger. Jag skrev alla Oasis-låtarna. Oasis skrev dem inte. De är inte Oasis-låtar längre, det står mitt namn under dem.

Osämjan med lillebror har gått så långt att Liam har blandat in advokater. Han gick i taket när Noel påstod att han ställde in en spelning på grund av en bakfylla och har nu stämt sin bror för förtal.

– Det känns väldigt löjligt. Pinsamt. För honom, inte för mig, säger Noel.

– Det är nåt du egentligen borde prata med Liam om, hans drivkraft i det. Jag är på andra sidan stängslet och försöker fortsätta skriva musik.

Känner du dig nånsin ledsen för hur allting utvecklats?

– Ja, självklart, det gör jag.

ARTIKELN HANDLAR OM