Mobiltelefoni

Artister trötta på att filmas - låser in publikens mobiler

Av: 

Katarina Andersson

Erik Åberg

ROCKBJÖRNEN

”En växande trend – släpper loss på helt nytt sätt”

En ny uppfinning hyllas av artister som Ariana Grande och ståuppkomikern Louis CK.

Den låsbara mobilpåsen har används vid konserter och framträdanden för att skapa en helt mobilfri upplevelse det senaste året.

– Både artister och publiken släpper loss på ett helt nytt sätt, säger Graham Dugoni, som står bakom idén.

Beyoncé sa nyligen till sin publik under en konsert att stoppa undan telefonerna och ”njuta av stunden”.

Samma sak gjorde Adele: ”Sluta filma mig med era mobiler. Jag är faktiskt här på riktigt”.

Publiken som filmar och tar selfies har blivit ett irritationsmoment för många artister. Lösningen har ett San Francisco-baserat företag tagit fram: Ett låsbart mobilfodral som hindrar publiken från att använda sina telefoner under en show.

De senaste året har företaget Yondr hyrt ut sin uppfinning i hundratusentals exemplar på liveframträden i USA och Europa.

– Inte bara artisten, utan också publiken kan släppa loss på ett helt nytt sätt när de vet att ingen filmar. Mobilfria shower är en växande trend, säger Graham Dugoni, grundaren till Yondr.

Mobilfritt för Guns N´Roses

Förutom band som Guns N' Roses och artisten Arianna Grande har stå-upp-komikerna Louis CK och Chris Rock också använt mobilfodralet, under uppträden där de testar nytt material som inte får läcka.

– Idén om att vi måste vara uppkopplade hela tiden och jämt är befängd. Det bästa med ett liveframträde är att vara i stunden och publikens reaktioner till mobilfria shower har varit övervägande positiva, säger Graham Dugoni.

När en artist bestämmer sig för att göra ett mobilfritt uppträde och Yondr kopplas in meddelas publiken som köpt biljetter. I dörren visiteras varje gäst och får ett smidigt, lätt mobilfodral att stoppa ner mobilen i. När låset klickar igen går det inte att öppna igen förrän man får hjälp av en funktionär med rätt verktyg vid utgången.

– Fördelen är att ingen behöver lämna ifrån sig sin mobil, det kan rent lagligt bli problematiskt att kräva. På det här sättet  får artisten ändå göra en show som inte störs av mobilfilmare, säger Graham Dugoni.

Tog med sig kniv

Reaktionerna från fansen har än så länge inte varit många.

Men på en konsert med det amerikanska bandet The Lumineers ska ett fan tagit med sig en kniv in på arenan. Detta för att försöka bryta upp mobilpåsen. Mannen misslyckades dock med sin plan och kniven fastnade i tyget.

– När han lämnade skämdes han och var tvungen att förklara att han försökt öppna påsen. De fick bända lös kniven, säger Wesley Schultz, bandets frontman.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Rockbjörnen

/

Mobiltelefoni

LÄS VIDARE

Håkan i stor intervju: ”Sex och Hellström hör inte ihop”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni

Adele

Beyoncé Knowles

Ariana Grande

Chris Rock

Rockbjörnen