Robyn, nu är du nummer 1

ROCKBJÖRNEN

Popdrottningen fick publiken att tokdansa

Foto: Älskad av alla Popsnören, dj:s, allätare, brats, journalister, kändisar, kulturtanter och hiphopare. Alla hade de samlats på Berns igår för att hylla Robyn.

Magiska melodier, pumpiga beats och dans, dans, dans. 2010:s största popdrottning rundar av sitt galna år med klubbkonsert i huvudstaden.

”Du kan alltid bli nummer 1, vinna vad du vill”.

Så sjöng Robyn i den klassiska ”Lilla Sportspegeln”- vinjetten för snart 20 år sen. Låten handlade om att alla är vinnare bara man gör sitt bästa, men i år finns det en tjej som förtjänar guldmedaljen mer än de flesta.

Kristallklar pop

Sveriges största popstjärna just nu, och kanske vår största internationella soloartist någonsin, har ett galet 2010 bakom sig. Fyllt av galor, festivaler och amerikanska tv-shower. Och inte minst 2000-talets bästa albumtrilogi som välsignat radiokanaler och mottagit musikbloggars och kritikers hyllningar världen över. Kronan på verket blir två spelningar på Berns och den hitspäckade ”Body talk”-serien står självklart i centrum. Kristallklar pop med massor av influenser och attityd lånad från både hiphop, Prince, Jamaica, 90-talets eurovåg och den nutida dansmusikscenen.

Inramningen är klubbig och bandet jobbar nästan som en dj när de pumpiga låtarna bygger stämningar och ofta sömlöst avlöser varandra medan Robyn själv tokdansar i motljus. Låtarna är perfekta i radio men funkar lika bra på dansgolvet. Musiken är folklig utan att vara svennig och kreddig utan att vara snobbig. Vare sig man är popsnöre, dj, allätare, brat, journalist, kändis, kulturtant eller hiphopare funkar den. Inte konstigt att publiken här är så heterogen.

Sätter sin prägel

De senaste hittarna har också mycket av den där orubbliga självsäkerheten som Robyn liksom lyser av. Precis som hon fostrades av 90-talets tuffa r’n’b-brudar som TLC, Salt n Pepa och Mary J Blige, känns det oundvikligt att Robyn kommer sätta sin prägel på framtida artister. Särskilt om de dansade framför scenen i kväll.

➕➕➕➕

Robyn

Konsert på Berns, Stockholm.

Publik: Fullsatt, drygt 1200 personer. Längd: En timmer och 40 minuter. Bäst: ”Hang with me” och ”The girl and the robot”. Sämst: Låtarna med pajig Teddybears-rap. Fråga: Kul med strob men var är lasern och konfettin?

ARTIKELN HANDLAR OM