Rockbjörnen

Kent har sällan varit så varma

Av: 

Joacim Forsén

ROCKBJÖRNEN

Lyxkören och festivalinramningen gör bandet livligare

Plötsligt slår ett rått, obehagligt och kallt regn mot Gärdet.

Men på scen står ett Kent som sällan låtit eller varit varmare.

Eskilstunabandets utveckling, till ett modernt och elektroniskt rockband med allt mer självrann­sakande och ödmjuka texter, har inte varit solklar. Säkert inte ens för Kent själva. Men där många band som fötts kaxiga fortsätter leva ut rockmyten har Kent tagit musiken och sig själva vidare genom livet.

Dom har blivit som dom andra, men ändå inte.

Det märks tydligare än någonsin i kväll. Med många tongivande spår från ”Tigerdrottningen”, ett album där Jocke Berg tagit sin livs- och idealrannsakan ännu längre, blir spelningen ofta slående varm. Mer avslappnad. Väldigt mycket ”Jag älskar er”, inget ”tack som fan”-mantra.

Mer inbjudande

Men det är mer som spelar in. Med #Kentfest har bandet inte bara byggt sin endagsfestival tillsammans med några av landets starkaste kvinnliga artister, de har också fyllt scenen med tre av dem som en ren lyxkör. Förutom de tillfälliga gästerna Petra Marklund och Beatrice Eli stöttar Naomi Pilgrim, Miriam Bryant och Ida Redig spelningen igenom. Tillsammans påverkar de mer än bara sången. Det gör Kent mer inbjudande, inte alls så där kallt ouppnåeligt.

Stor ljusshow

Det går heller inte att blunda för vad miljön gör för kvällen. Stockholm har ofta varit närvarande i Jocke Bergs texter, men på senaste albumet är tonfallet inför huvudstaden mer uppgivet. Stockholmskildringarna låter säkert inte annorlunda i andra städer, men de känns så. Ofta som ett sorgligt skimmer över Gärdet. Särskilt när kvällens ibland rent filmiska himmel blir som en förlängning av den redan fulländade ljusshowen.

Starkt utspel

Möjligen är det lättare att relatera till Kent av i dag om man själv är mitt i livet. Men när Jocke Berg inför ”Sverige” gör ett hårt och starkt utspel mot Sverigedemokraterna och nationalism är jag rätt säker på att Kent 2014 är mer relevant och vitalt som band än de varit på väldigt, väldigt länge.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen