Syntharna rasar: De högg oss i ryggen

avSandra Wejbro, Zandra Lundberg

Läsarna om Arvikafestivalens kris

1 av 2 | Foto: Jerker Ivarsson
Dave Gahan i Depeche Mode på Arvikafestivalen förra året.

Arvikafestivalen mår dåligt.

Men många läsare är säkra på vad krisen beror på.

– Här får ni för att ni stack kniven i ryggen på oss synthare! skriver signaturen Never Endless.

Arvikafestivalen har under många år haft en tydlig profil mot den lite hårdare elektroniska musiken. I år anser många att de till stor del bytte inriktning.

– Jamen vad hade idioterna räknat med, som drog in synthen – det enda som särskilde Arvika från övriga hundratals festivaler. 7500 färre besökare för ett sådant tilltag är ju en ren självklarhet! skriver signaturen Unosoli.

Alexander Bard, medlem i elektropopbandet BWO, håller med.

– Festivalen går dåligt för att de inte är tydligt markerade längre. Suktar du efter att nå för många målgrupper på en gång får du problem.

Många är kritiska mot deras försök att växa sig större i den tuffa festivalkonkurrensen.

– Men vafan dom tog ju bort elektronik scenen... Skulle haft det kvar finns ju inte nånstans i Sverige. Sen kan man ju inte bara försöka att bli större och större för varje år, är ju skamligt att det inte räcker med 15.000 för att det ska gå ihop... skriver signaturen raiven1.

”Sålde sin själ”

– Här får ni för att ni stack kniven i ryggen på oss synthare! Allt vi vill ha är bra synth- och electroband som inte kostar mycket alls att ta in. Men visst, vill arrangörerna ha hellre ha dyra akter som svennebananerna kan se på vilken stadsfestival eller turné som helst...ja då går det som det går, skriver Never Endless.

– Arvika sålde sin själ för att kunna bli större än man klarar av. Den trogna synth/gothpubliken skiter därmed i festivalen och kvar står arrangörerna med dyrare artister och mindre publik. Arvika bör göra en "Sweden Rock" och renodla sig istället för att urvattna sitt koncept. Tänk om NU så finns festivalen kvar ett bra tag till, skriver signaturen Ken Whip.

– Hultsfred sålde bijetter till en festival som inte blev av. Arvika anordnar en festival där man inte ens har gaget till artisterna på "banken". och man sitter med stora leverantörsskulder. Nu förväntar man sig att kommunen ska vara med och täcka upp. Hur hade det varit om man tänkt efter före och inte bokat så många artister och "namn"? Att det sen är inflation i "Festivaler" gör ju inte något för att förbättra sakernas tillstånd, skriver signaturen Arga Tanten.

ARTIKELN HANDLAR OM