Rockbjörnen

PRESENTERAS AV

Aviciis pappa tar emot artistens pris för ”Årets svenska låt” på Rockbjörnen

Av: 

Mathilde Albinsson

ROCKBJÖRNEN

Tim ”Avicii” Bergling vann ”Årets svenska låt” på Rockbjörnen-galan.

Aviciis pappa, Klas Bergling, tog emot priset av Alice Bah Kuhnke.

I ett fint tal tackade Bergling alla som röstat.

– Det har nästan varit obegripligt och det värmer våra hjärtan i familjen i den här jobbiga perioden, säger han.

Tim ”Avicii” Bergling fick en hel värld att dansa med sin musik. Nu belönas hans superhit ”Without you” postumt med en Rockbjörnen för ”Årets svenska låt”.

På plats på galan fanns Aviciis pappa, Klas Bergling, för att ta emot priset å sin sons vägnar. Även låtskrivaren Sandro Cavazza närvarade under prisceremonin.

Det var Klas Berglings första offentliga framträdande sedan Aviciis tragiska bortgång i april tidigare i år.

”Det värmer våra hjärtan i familjen”

Klas Bergling och Sandro Cavazza tog emot priset från kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnkes hand. I ett känslosamt tal tackade han alla som valt att lägga sin röst på Aviciis låt.

– Jag är glad att fått tillfälle att komma hit i kväll för att tacka för det här fina priset till Tim och Sandro och alla er som röstat på ”Without you”, som är en fantastisk låt, men också framförallt för att tacka alla fina och fantastiska hyllningar av Tim och hans musik. Från hans fans och alla övriga, det har kommit från kyrkor, skolklasser, festivaler och många andra, och det har nästan varit obegripligt och det värmer våra hjärtan i familjen i den här jobbiga perioden. Så, ett stort tack till alla!, säger Klas Bergling från scenen.

Även Sandro Cavazza riktar ett innerligt tack till alla som röstat fram hans och Aviciis låt.

”Jag vill tacka Tim”

– Wow. Hörni, jag vill bara säga tusen tack till alla er som lyssnat på den här låten som vi skrev på en turnébuss mellan Gran Canyon och Miami. Sen vill jag tacka Tim, tack för att du tog med oss alla på den här sjuka resan. Tack för allt.

Efter galans slut utvecklar han känslorna kring vinsten för Nöjesbladet backstage:

– Det känns både jätteroligt och jättetråkigt, för att det skulle inte bara ha varit jag och Tims pappa på scenen. Tim skulle ju ha varit där.

Vad betyder låten för dig och ditt samarbete med Tim?

– Det betyder allt, självklart. Varje dag pratar vi om Tim, antingen i intervju eller om våra samarbeten, för allt framåt är på grund av mitt samarbete med Tim också. Jag har gjort väldigt hårt jobb, men det är verkligen framförallt det jobbet jag gjorde tillsammans med Tim som gör att jag står här idag. Jag är så tacksam för det.

Alice Bah Kuhnkes tal till svenska låtskrivare

Alice Bah Kuhnke hyllade Sveriges alla låtskrivare och artister, när hon presenterade priskategorin ”Årets svenska låt”.

– Många låtskrivare och artister väljer att ge uttryck för sitt engagemang genom musik och texter. Evert Taube gjorde det. Bland annat i den vackra visan ”Änglamark”, där han skriver om jorden vi ärvde och lunden den gröna och många artister har gjort det efter honom, gett utryckt för orättvisor, missförhållande, drömmar och idéer om förändring. 

Artisten och dj:n Tim Bergling hittades död i Omans huvudstad Muskat den 20 april i år. Han blev 28 år gammal. I ett öppet brev berättade familjen om omständigheterna kring hans död:

”Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan. Nu orkade han inte längre. Han ville få frid. Tim var inte gjord för det maskineri han hamnade i, han var en ömhudad kille som älskade sina fans men skydde rampljuset. Tim, du kommer för alltid att vara älskad och saknad”.

Hyllades under Rockbjörnen

Hela galan inleddes dessutom med en hyllning till artisten. Svenska duon Hearts & Colors framförde en akustisk version av ”Without you”, till publikens jubel och applåder.

Rockbjörnen är fansens eget musikpris. Fansen har själva tagit fram de nominerade, det är också fansen som har röstat.

Totalt har över en miljon röster kommit in, det gör Rockbjörnen till Sveriges största musikpris och också Sveriges äldsta. Bara Rockbjörnen har delats ut varje år sedan 1979.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Du beställer den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sandmans besked: Hollywood nästa

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen

”Avicii” Tim Bergling