Mares (band)

Efter genombrottet: ”Är i chock”

Av: 

Frida Söderlund

ROCKBJÖRNEN

TÖREBODA. Mares är fast beslutna om en sak.

Att bli störst, om det innebär att de också är bäst.

Nöjesbladet följde med ett av Sveriges hetaste genombrott på turné och pratade kändisskap, musik och att slå rekord på Grönans lilla scen.

– Vi är fortfarande chockade över att det blev som det blev, säger Michael Dahnberg.

De som står längst bak ser bara taktoppen på scenen där spelningen ska äga rum.

Tjugo minuter innan Mares ska göra sitt första riktiga Stockholmsgig någonsin tvingas Gröna Lund meddela alla som köar att parken är stängd.

Publiken, som i vanliga fall ligger på 1500 personer vid lilla scenen, har överskridit 5000 och kompisgänget från Uppsala har plötsligt slagit publikrekord.

De kan inte tro att det är sant.

Några veckor senare ligger de i gräset bredvid scenen på Törebodafestivalen i väntan på soundcheck.

De kan fortfarande inte riktigt förstå vad som hände.

– Vi hade hoppats på mycket folk men det var bortom allt vad vi hade kunnat tänka oss. Det var människor så långt vi kunde se. Det stod till och med folk bakom scenen, säger Albin Egrelius Fredlund.

– Helt ärligt så är vi fortfarande chockade över att det blev som det blev, säger Michael Dahnberg.

Mares började som en kul grej på gymnasiet och genombrottslåten "Allt du gör och att du finns" laddades upp på Spotify ”för att kompisarna ville lyssna”.

Det skulle bli början på allt.

Vi var verkligen kids. Vi kom direkt från mattelektionen och hade plötsligt mejl från majorbolag.
Mares bildades 2014 och fick sitt genombrott med "Allt du gör och att du finns".
Mares bildades 2014 och fick sitt genombrott med "Allt du gör och att du finns".

”Vill inte bli någon annan”

Tre veckor efter uppladdningen på Spotify är Michael, och Olof Wärend, på väg till kafeterian i skolan. Telefonerna plingar till samtidigt.

– Jag minns fortfarande känslan. Vi hade fått mejl från två skivbolag och stod där och scrollade och bara ”va?”. Vi var verkligen kids. Vi kom direkt från mattelektionen och hade plötsligt mejl från majorbolag, säger Michael.

– Det var någon gång där vi tappade kontrollen. Och vi har fortfarande inte fåt tillbaka den, säger Albin och skrattar.

2015 blir Mares signade och bandet som började som ett med med drömmar utan mål, har plötsligt ambitioner och krav. Låtsläppen fortsätter streamas miljontals gånger och allt går som bandet vill.

Men en sak är de inte intresserade av.

Kändisskap.

– Vi har inte varit så intresserade av den offentliga biten. Vi vill vara musiker. Få skriva och spela. Jag känner någonstans att jag är nöjd med den jag är. Bara jag. Jag vill inte bli en annan människa för att jag spelar i ett band. Jag vill vara mig själv. Den offentliga personbiten... den har aldrig varit lockande, säger Fredrik Nilsson.

Varför inte?

– Jag vet inte, men jag tycker inte det känns så fett att bli igenkänd överallt. Jag har inte några problem med att bli igenkänd på grund av musiken, men oftast blir det inte så. Oftast är det saker man säger eller gör som blir anledningen, säger Fredrik Danfors.

Hur har ni tänkt kring det?

– Vi har diskuterat mycket kring de där frågorna, framför allt när det började gå bättre. Och gemensamt har vi har kommit fram till att alla vill vara störst, men ingen vill vara känd, säger Michael.

”Vill bli bäst”

Bandet skrattar när de kliver av scenen i Töreboda. Ett instrument pajade i slutet men med ett antal livespelningar i ryggen lyckades de lösa det.

Kanske inte helt, men på bästa sätt.

Den 15 augusti har Mares chans att vinna en rockbjörn för ”Årets genombrott”. Bandet beskriver det faktum att de blev nominerade som ”flippat”.

Ni pratade om att bli störst. Varför störst?

– Såhär, vi vill inte bli störst om det inte också innebär att vi är bäst. Att vara bäst är viktigast. Men blir vi störst för att vi är bäst, då är det bra för alla inblandade, säger Michael.

– Exakt. Vi vill inte börja kompromissa med det vi vill göra och nå vår hösta potential ändå. Vi kommer aldrig låta skivbolag eller andra bestämma hur vi ska låta eller vad vi ska skriva, säger Olof.

Vad kommer att vara tillräckligt?

– Det kommer inte gå att säga. Vi har kul nu och allt som blir bättre och större är bara ännu roligare. Vi trivs med det här livet, säger Fredrik Danfors.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Sandmans besked: Hollywood nästa

ÄMNEN I ARTIKELN

Mares (band)

Rockbjörnen