ROCKBJÖRNEN PRESENTERAS AV

– Vi utsattes för ett stort svek

Publicerad 2014-07-18

Björn Skifs om hur han tappade lusten och självförtroendet – och hur han lyckade ta sig ur den djupa svackan

SÄLEN. Björn Skifs hade tappat lusten.

Var han slut? Dags för 67-åringen att bli folkpensionär?

En dyster höst gick över i en dyster ­vinter. Tristess. Dåligt självförtroende på grund av ett svek i yrket.

En god vän såg att det var kris. Föreslog en sommarturné. Snabbt sattes allt ihop. Musiken räddade Björn Skifs.

”Nu är det dags för final.”

”Tack för i kväll.”

Björn Skifs säger meningen på olika vis, prövar skämtsamt olika betoningar. Det är dags att öva applådtacket när han och musikerna går fram tillsammans.

Det enda som fattas är applåderna. Det finns ingen publik.

Sjunger ”för” bra

Vi är i en idrottshall i Sälen och Björn Skifs och hans medspelare har just gått igenom hela sin nya show.

Det är repetition, men Björn Skifs sjunger så hjärtan sätts i brand. Han skulle inte sjunga så bra. Inte nu.

– Jag borde spara rösten, säger Björn Skifs. Men jag kan inte hålla igen. Det är så roligt. Det låter så bra med det här bandet. Stå där och mesa!

Yrkesrelaterad kris

Sångglädje. Lust. Det är där tanken på den här turnén började. I höstas kändes det inte alls så.

– Jag hade tappat lust och självförtroende, säger Björn Skifs. Är jag klar? Jag har ju pensionsåldern. Jag saknade lusten, och ­utan den är man ingenting. Det varade hela hösten och vintern.

Han betonar att det är yrkesrelaterat.

Pernilla och jag blev utsatta för ett stort svek, säger Björn Skifs. Det här kan vara en riktig skitbransch, men nu har vi passerat det där.

En vän fick honom på bättre humör.

– En av mina bästa polare hade sett på mig att det var trist. ”Jag tycker du ska åka ut på sommarturné och bli glad igen”, sa han ­i­ ­ februari. Det fäste i mig.

Är det speciellt med sommarturnéer?

– Alla är lite gladare. Det är lite lösare i kanten. Publiken kan komma och drälla. Picknick om du vill, säger Björn Skifs. Vi i bandet kan grilla, bad och fiska. Man lever ihop som en familj. Det svetsar ihop ensemblen.

Många veteraner fortsätter turnera i ­mogen ålder. Dylan, Rolling Stones, Paul McCartney ...

– Det är nog den sociala grejen, men ­också spelmansblodet. Det är ett legitimt skäl att komma ifrån de vardagliga tråkigheterna.

Plockar godbitarna

Sommarens show har en del nytt och en del bekant.

– Jag ville plocka godbitar som varit kul att göra från de senaste tio åren, säger Björn Skifs. Och de jag gillar att göra verkar publiken också tycka om.

Repetitionerna har gått bra. Nu börjar musiken sitta.

Dags att öva extra på steg och dans. Regissören Pernilla Skifs vill att musikerna ska ­göra rörelser under några nummer, och nu är det dags att finslipa rytmerna.

Basisten Bosse Persson och gitarristen Magnus Bengtsson ska gå sida vid sida med Björn Skifs och spela medan han sjunger, ­sedan göra några rörelser och dooa.

– Usch, det är jättejobbigt, säger Magnus Bengtsson när de missat ännu en gång.

Björn Skifs har satt sig ner och fångar ­deras försök på sin mobil medan de tar om. Och tar om. Pernilla Skifs går före och visar.

– Jag tackar mig själv att jag valde piano, säger kapellmästaren Hasse Gardemar när han går förbi.

Pianister slipper dansa. Nästan.

Det finns ett nummer där alla musikanterna får både ta steg och sjunga. Pernilla Skifs sliter med koreografin.

”Pernillas förtjänst”

Ni lägger ner tid på dans och det visuella?

– Ja, det är Pernillas förtjänst, säger Björn Skifs. Hon ser det ur publikens synvinkel och vet att det blir roligare att titta på om hon får fixa med det. Det är kanske inte rock’n’roll. Vi gör en hybrid mellan show och konsert.

Hur mycket betyder Pernilla för showen?

– Vi behöver hennes fasta hand. Jag är inte så organiserad själv. Hon vet vad jag kan och inte kan och vad jag inte bör göra.

Björn Skifs börjar sjunga på en sång. Men vänta nu ... orden är välbekanta men så här brukar det inte låta.

Kända favoriter får ny energi. Det syns på sångaren att han trivs.

Det swingar fint. Föreställningen rör sig mellan olika smaker. Björn Skifs hyllar både soul och sol, som på färska singeln ”Solglasögon & sommarbil”. Sommarens låtordning är klar. Snart är bussen redo att rulla. Hans första ­sommarturné på 15 år.

Spelar kort

Vad gör du på väg mellan spelningarna?

– Jag läser ganska mycket. Många mil går till lek och stoj. Vi spelar kortspelet ”kille”. Där går en hel del tid. Den gamla kvarntävlingen lever, där vi får poäng får olika kvarnar vi ser på ­vägen. De flesta lyssnar på musik.

Men inte du?

– Nej, jag försöker umgås. Antingen läser jag eller sitter bara och fnular. Det är skönt att ­sjunka in i ett nirvana för mig själv på resa.

Premiär i Dalhalla

Björn Skifs har Dalarna som bas för sin start på sommarturnéen. Premiär i Dalhalla och efter två föreställningar blir det Sälen. Där bor hans vän Thommy Backner, som driver hotell och fick Björn Skifs att få tillbaka lusten att sjunga och stå på scen.

Det kommer mera. Av bara farten sa Björn Skifs ja till en julshow på Grand hotell i Stockholm.

– Det blir motsatsen till det här showen. Lite elegantare, en slick nattklubbshow. Stråkar, ­säger Björn Skifs. Men inte en jullåt. Det var det första jag sa. Ni får gärna käka skinka och så, men jag sjunger inga jullåtar. Jag tycker det har gått inflation i julshower.

Grönskande fjäll

Men snö och is är långt borta nu. Fjällen i Sälen grönskar och turisterna vandrar lättklädda genom byn. Solen gassar i eftermiddagshettan. Inne i idrottshallen är det varmt, mörkt och rökfyllt när olika bilder projiceras på duken bakom scen. Ännu en sång går i mål.

– Nu sjunger jag inte mer, säger Björn Skifs.

Rösten måste vila. Verkligen. Men ... äh, det är några detaljer som de andra behöver nöta in.

Det blir en sång till. Och Björn Skifs kan inte låta bli att ta i. Spelglädjen är smittande. Han ser mycket tänd och glad ut.

Pension? Icke. Det blev passionen som vann.

Vi är med på turnén:

ANNONS

Följ ämnen i artikeln