Nu slår U2 rekordet

ROCKBJÖRNEN

Göteborg beräknar dra in 150 miljoner på stjärnorna

I går byggdes U2:s enorma scen upp på Ullevi. I morgon gör bandet den första av två spelningar i Göteborg.

I morgon lägger fyra irländska män Göteborg under sina fötter.

Göteborgs stad räknar med rekordintäkter när U2:s turné ”360” med över 300 scenarbetare intar stan.

Varken Bruce Springsteen, Robbie Williams eller AC/DC är i närheten.

Samtidigt som U2 i morgon kväll drar i gång på Ullevis innerplan slår turistnäringen i stan alla rekord.

Totalt väntas de två konserterna med cirka 110 000 i publiken dra in runt 150 miljoner kronor till turistnäringen i Göteborg.

– Det är fantastiskt. Förra sommaren tyckte vi det var jättemycket, men i år slår vi alla rekord. Det är bara att vara glad så länge publiken finns här, säger Lena Larsson på det kommunala bolaget Göteborg & Co, som jobbar med turism och marknadsföring.

Bra läge

Enda spelningarna bandet gör i Skandinavien är de i Göteborg.

– Vi har en tradition som musikstad, intresset och publiken finns, sen ligger vi väldigt bra till för arrangörerna, väljer man en spelning i Skandinavien blir det gärna Göteborg, vi har samma avstånd till Oslo, Stockholm och Köpenhamn, säger Lena Larsson.

Och aldrig tidigare har Göteborg och Ullevi haft två världsakter inom en så kort tid. Bara en vecka senare intar Madonna Göteborg för två konserter på Ullevi. Även det innebär att runt 150 miljoner kronor hamnar i turistnäringens fickor.

– Det är den största konsertsommaren i modern tid. Vi som bor här är väldigt bortskämda. Det är jätteroligt och det verkar bara bli mer och mer, säger Lena Larsson.

Bygget av U2:s jättelika scen började i fredags.

I går stod den klar. Men i dag väntas runt 50 långtradare med ytterligare utrustning, mest högtalare, ljus och videoskärmar, till Göteborg.

300 scenarbetare

Samma lastbilar som i veckan hindrades i Dublin från att köra ombord på en färja för att fortsätta mot Sverige.

– Många av de långtradarna ska hit, men det innebär inte att den här konserten blir försenad på något sätt, säger Tor Nielsen, på arrangerande Live Nation.

Och det märks när U2 är i stan.

Förutom flera hundra ton utrustning är över 300 scenarbetare på plats.

– Det är den största produktionen jag jobbat med, säger Tor Nielsen som jobbat i branschen sedan 1981.

Det är tre år sedan U2 var ute på turné. Enligt tidningen Billboard beräknas de totala inkomsterna för hela ”360”-turnén hamna på drygt tre miljarder kronor, kanske slår man också Rollings Stones tidigare rekord på 3,3 miljarder.

ARTIKELN HANDLAR OM