Rockbjörnen

Skriver skandalbok om våldet och bråken i Yngwie Malmsteen och Hammerfall

Av: 

Andreas Hansson

ROCKBJÖRNEN

”Jag har försökt att inte kränka folk”

Trummisen Anders Johansson släppper en skandalbok om bråken och turbulensen i Yngwie Malmsteen och Hammerfall.

Boken har granskats noga av förlagets jurister, men innehåller flera namngivna fall av misshandel och vandalism.

– Vid ett tillfälle kände flera i bandet för att lägga av, säger han.

Han har blivit ett av Sveriges riktigt stora namn i rock och metal-världen.

Nu släpper trummisen Anders Johansson en skandalbok om tiden som världsstjärna med legendaren Yngwie Malmsteen och den bråkiga tiden i Hammerfall.

Yngwie Malmsteen-perioden i slutet av 80-talet var turbulent. Bandets framfart kantades av demolerade hotellrum, kvaddade bilar och misshandel som vid ett tillfälle blev så grovt att flera medlemmar ville lämna bandet.

– Flera kände för att lägga av, det blev ocoolt, säger han.

I boken skildras bland annat vandalism på detaljerad nivå och personer namnges – en process som övervakats av jurister. Förlaget har strukit ner boken rejält.

– Först var det 700 sidor, men det går ju inte. De har tagit bort fall av ärekränkning som jag skriver om och kriminella saker folk gjort men inte dömts för. De vet var gränsen går, säger han.

”Inte gå över gränsen”

Han har lagt sig vinn om att inte gå över gränsen utan att balansera historierna.

– Jag har försökt att inte kränka folk utan att vara ärlig och skriva så som det är. Rövarhistorierna finns där men har ofta en orsak. När vi slog sönder hotellrum och körde hyrbilar ut för stup var det för att vi insåg att vi höll på att bli blåsta på royalties. Om inte vi fick pengarna skulle ingen annan få dem heller, säger han.

Många av historierna känns omogna och rent pubertala?

– Absolut. Vi blev stora rockmusiker som väldigt unga, som rockmusiker fick man någon legitimitet att bete sig hursomhelst och vi sporrade varandra. Det kom alltid nån jävel och betalade och städade upp sedan, säger han.

En ”män i grupp”-effekt?

– Absolut, hade det varit tjejer hade det inte blivit så.

Urartade sällan

Boken avrundas med ett långt kapitel om den bråkiga tiden i Hammerfall, som dock sällan urartade i våldsamma händelser.

– Det var två gånger det blev skriverier om förstörda hotellrum, säger han.

På hotellet inför inspelningen av SVT:s ”Moraeus med mera” fyllde en av medlemmarna munnen med öl och sprutade ner bordet där Jill Johnson och hennes team satt.

I övrigt var det mest dock gnabb i bandet, Anders Johansson kände det som att han satt ”i baksätet” medan bandets grundare Oscar Dronjak och Joacim Cans styrde allt med järnhand.

– De är väldigt starka ledare, extrema alfahannetyper, trevliga men som chefer är de för starka, det blir jobbigt, säger han.

Stod ut i många år

Till slut valde Anders Johansson att lämna bandet.

– Det var ju tråkigt så klart men jag stod ut i många år. Men vi hade haft en paus och när jag kom tillbaka kändes det tröttsamt, det gamla vanliga, lite töntig grabbig jargong. "Nu pallar jag inte mer", men det var inget speciellt, det hade vuxit fram under lång tid.

I dag har de sporadisk kontakt. Bandets sångare Joacim Cans har inte hunnit läsa boken än men ser fram emot att göra det.

– Jag hoppas kunna börja på den nästa vecka, jag är en av dem som sagt att han måste skriva den. Hammerfallbiten är ju ur hans synvinkel men lever man så nära varandra under så många år blir det tungt ibland. Då blir det konflikter, och visst gickd et sönder saker, men det var ganska harmlöst.

– Vi har aldrig haft ett management utan tagit hand om det själva, då är det nödvändigt med en tydlig styrning. Jag och Oscar har varit med från början och skriver de flesta låtarna och har haft en vision med bandet. Men jag tror garanterat att man hade kunnat göra saker annorlunda om man ser tillbaka.

Renande bikt

Skrivprocessen har blivit som en renande bikt för Anders Johansson.

– Det känns som att jag kom ut som en renare och bättre människa efter skrivandet. Det känns som att många demoner har försvunnit. Alla borde skriva en bok även om den inte trycks.

Yngwie Malmsteen lever i USA och har ingen kontakt med personerna från det förflutna. Anders Johansson träffade honom senast för fyra år sedan backstage efter ett gig i Göteborg.

– Ingen från hans gamla liv har kontakt med honom. Vi snackade om gamla grejer, en timma för fem år sedan. Då hade han slutat dricka. Han sa ”jag har druckit tillräckligt, tycker du inte?”. Jag tror att han känner samma som jag över allt som hänt, han är en helt annan kille i dag.

Fotnot: Nöjesbladet har sökt Yngwie Malmsteen utan resultat.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljonregn över Pewdiepie – så mycket drog han in förra året

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen