Kaos inför U2-konserten – Globen tömdes

avAndreas Hansson, Erik Melin, Sven Anders Johansson, Natalie Demirian

ROCKBJÖRNEN

Polisen jagade vapenman – Konserten flyttas till 22 september

1 av 15

Precis innan U2:s konsert utrymdes Globen.

Enligt uppgift till Aftonbladet hade polisen fått tips om en beväpnad man i publiken.

– På inrådan från polisen har vi inget annat val än att flytta fram konserten till 22 september, säger Live Nation.

Det stod mängder av fans utanför Globen i Stockholm. Men ingen släpptes in.

– Det är hur mycket människor som helst här utanför Globen. Det är som att precis alla som ska in står utanför och väntar. Vi fick något kryptiskt meddelande via megafon om att de hade pausat insläppet på grund av tekniska problem. Och att bandet väntar med att spela, säger Per Magnusson, Nöjesbladets recensent på plats.

Polisen söker person

Enligt uppgift till Nöjesbladet började Globen att utrymmas på grund av en hotbild och polisen sökte en utpekad man.

Besökaren Sussi Hökegård var en av de besökare som blev instängd på läktargolvet, hon hörde ryktet om en hotbild.

– All personal i security går och tittar på varenda stol just nu och lyfter och kollar. Det som är mest märkligt är att vi på golvet står kvar. Vi som har parkettbiljett får inte lämna golvet. Det är den sjukaste känslan, jag vill gå hem. Jag vill inte vara här, men vakterna står och blockerar.

Vad har ni fått för information?

– Att det är biljettstrul, nu ska vi gå igenom nån form av visitering.

Hur känner du nu?

– Jag tänker försöka lämna den här lokalen nu men jag vet inte om det går. Det är lika mycket folk utanför har jag förstått. Det är helt sjukt, det är svårt att ta in.

Polisen tillbakavisar hot

Polishelikoptrar cirkulerade över området, men polisen tillbakavisade uppgifter om hotbild.

– Det som inträffade var att man upplevde att det inte gått rätt till vid insläppet och då valde man att utrymma och då hjälper vi arrangören med att utrymma och påbörja insläppet igen, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Är det vanligt att polisen hjälper till vid biljettkrångel?

– Ja, vi hjälper ofta till vid offentliga tillställningar.

Det florerar uppgifter om en hotbild?

– Som alltid pratas det massor. I det här sammanhanget har det inte fungerat tillfredsställande vid insläpp. Vi har inga uppgifter om hotbild.

Varför söker ni igenom arenan?

– När arenan ska utrymmas måste man kolla igenom efter sånt som inte ska vara där, av säkerhetsskäl så att man kan börja om igen.

”Vi var tvungna att gå ut”

Jerry Carlsson från Motala var en av de som drabbats.

Han och vännen Joakim Ragnar bokade bord på en restaurang inne i arenan för att vara i god tid till konserten.

– Vi har suttit och ätit sedan 17.30, så vi har väntat i några timmar nu så måste vi gå ut och ställa oss sist i kön. Det är patetiskt, det är löjligt.

Vad har ni fått för information?

– Bara det jag läst på min telefon att scanningssystemet pajat. Vi undrade varför det tog så lång tid och var tomt på läktarna och sedan kom det ut en kille på scenen med en mikrofon och berättade att vi var tvungna att gå ut.

Rasar i sociala medier

Mängder av fans uttryckte sitt missnöje på sociala medier och till Nöjesbladet.

”Stort fiasko i Globen! Tekniska problem gör att mängder med folk inte kommer in....”, skriver en arg besökare och en annan skriver på Twitter: ”Strul på globen ikväll. Ingen blir insläppt. Tusentals i kö. Ingen information!! Nu vet vi inte om vi får se U2”.

”Globen har fel på biljettscannern. 19.30 inget insläpp”, skriver en tredje person.

Enligt arrangören skulle konserten har satt igång klockan 20:15.

Vid 20:50-tiden fick folkmassan veta att hela arenan skulle tömmas.

– Det var några som hade kommit in, men nu får de gå ut igen. Arenan töms. Men de säger att konserten kommer att genomföras, säger Per Magnusson.

”Aldrig sett något liknande”

”Vänligen gå mot utgångarna. Konserten är inte inställd, den kommer fortfarande att genomföras. Tack för ert tålamod”, sa en röst från högtalaren.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det är väldigt irriterad stämning på platsen och en massa burop, säger Per Magnusson.

Jerry Carlsson från Motala var dock fortfarande vid gott mod trots irritationen.

– Man är fortfarande förväntansfull, det är ett suveränt band och man väntar bara på att det ska komma igång, säger han.

Vid 21:44 meddelade arenapersonalen i högtalarna: ”Vi kommer snart att öppna dörrarna”.

– ”U2 väntar på er”, meddelade personalen, sa Per Magnusson vid 21:48.

Kämpade sig ut från arenan

Sussie Hökegård gjorde allt för att ta sig ut från arenan.

– Det var ingen lek. Vi försökte med tre olika vakter, men de släppte inte ut oss från parkett: ”Sluta jag kommer göra vad som helst för att komma ut”, men det gick inte. Då gick vi till en annan vakt som ledde ut oss. Helt hemskt har det varit. Jag kan inte begripa. Om det finns ett hot ska väl alla få komma ut.

Hon pustar ut hemma i sin bostad när Nöjesbladet når henne igen.

– Gud, jag är alldeles svettig, just nu ska jag aldrig se U2 igen. Den där visiteringen märkte jag inte av, de hade inte möjlighet att visitera alla. Alla kvinnor hade ju handväskor och där kollade de inte, säger hon.

Klockan 22:06 kom följande meddelande i högtalarna:

”När vi öppnar dörrarna, backa, tryck inte på kön. Alla kommer att släppas in innan bandet börjar spela”.

– Tusentals busvisslar och buar åt den extremt statiska och tveksamt trovärdiga informationen två timmar och en kvart efter utsatt tid, säger Per Magnusson.

Konserten flyttas

Vid 22:30 kom beskedet om att konserten ställs in och flyttas till den 22 september.

– På polisens inrådan ställs konserten in för publikens säkerhet. Nytt konsertdatum är den 22 september, säger Per Magnusson och fortsätter:

– Det var nog rätt beslut. Det är ingen som är sugen på konsert längre, folk är vansinniga och många har redan gett upp. Det är bara allmänt otäck stämning på platsen. Alla förstod ju att det var något annat än biljettkaos. Det var varit extremt bristfällig information hela vägen och folk är oerhört besvikna. Flera gråter också, säger han.

Kjell Lindgren, pressinformatör vid polisen i Stockholm:

– Arrangören har valt att flytta fram konserten till tisdag. De tog beslut att utrymma eftersom det inte skett kontroller på ett tillfredsställande sätt. Man vill att det ska vara lugnt och tryggt för de besökande. Vi har bistått med personella resurser och pratat med arrangören för att komma fram till den bästa lösningen.

Han säger att de nu ska hjälpa människor.

– Det senaste är att vi bistår med utrymning. Det är många som väntat och många som ska lämna. Det är som vi brukar arbeta efter en konsert, att hjälpa människor till tunnelbana och andra allmänna kommunikationsmedel.

Vad är det för hot som funnits?

– Vi kommenterar inte mer i nuläget. Arrangören tyckte inte att kontrollerna var tillfredsställande och valde därför att utrymma. Vi fortsätter att prata med arrangören.

Patrick Hanzo och hustrun Cecile är på besök från Frankrike rikserar att missa konserten i Globen den 22 september.

– Vi åker hem igen på tisdag och kan inte komma tillbaka i september, så arrangören får hitta en lösning åt oss. Kanske ge oss biljetter till konserten i Paris.

Och Jerry Carlsson från Motala då?

Den positiva inställningen har fått sig en törn. Han har bokat hotellrum och tagit två dagars semester, men någon konsert blev det inte.

– Det är klart att det känns surt nu. Framförallt när man inte riktigt vet vad som hänt. Man läser lite om hotbild och biljettstrul, och skulle vilja veta anledningen. Men om de väljer att ställa in så måste det ju vara något allvarligt.

Han ligger på hotellrummet.

– Det är bara att sova och åka hem skapligt imorgon, så man kan vara ledig på tisdagen istället. Så nu är det väl god natt.

Live Nation: ”Vi beklagar”

Vid 22:45 skickade arrangören Live Nation ett pressmeddelade om den inställda konserten.

”På grund av en säkerhetsfråga behövde Ericsson Globe utrymmas under kvällen och på inrådan från polisen har vi inget annat val än att flytta fram konserten till nytt datum. Kvällens konsert med U2 flyttas därmed till tisdagen den 22 september. Alla biljetter till kvällens konsert är giltiga till konserten på tisdag. Vi beklagar det inträffade och hoppas på förståelse från alla fans. Säkerheten är vår högsta prioritet”.

– Vi har inga ytterligare kommentarer, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig på Live Nation.

Även bandet själva hänvisar till pressmeddelandet på Twitter. U2 har via Live Nation inte gett några kommentarer kring kaoset, något som styrelseordförande Thomas Johansson bekräftar för Nöjesbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

U2

Stockholm