Fyra röster om BD

ROCKBJÖRNEN

Håkan Hellström, 34, musiker, spelade trummor och sedan bas i Broder Daniel, lämnade bandet för gott 2002:

– Enligt mig gjorde Broder Daniel sin sista spelning 2005, det var en fantastisk spelning och alla BD-medlemmar var där och såg den. Då kändes de fortfarande som ett band. Det gör de inte i dag. För mig känns det rätt logiskt att Broder Daniel lägger ner nu. Och det tror jag även att de tycker. Jag kommer absolut att vara på plats på deras spelning på Way Out West och höra låtarna en gång till.

Daniel ”Hurricane” Gilbert, 34, grundade bandet med Henrik Berggren 1988 men lämnade det 1995 efter den första skivan, spelar i dag gitarr med Håkan Hellström:

– I stort sett alla originalmedlemmar i Broder Daniel träffades kort efter att Anders hade dött. Det kändes väldigt konstigt, men samtidigt fanns det en väldig tröst. Man insåg att det är mer än bara ett band som man spelat i. Det är ens uppväxt och hur man har formats i livet.

Linda Skugge, 34, journalist och författare, var en av de första att uppmärksamma Broder Daniel i media:

– Första gången jag kom i kontakt med dem var nog 1994. Jag och Jonna Berg satt och fikade i Göteborg när Henrik Berggren plötsligt gick förbi, i seglarkostym, smink och svartmålade naglar. Jag kom från Stockholm och tyckte att man borde se allt coolt där, men något så coolt som Henrik hade jag verkligen aldrig varit med om. I samma veva hörde jag ”Luke Skywalker” och det var samma sak. Jag hade aldrig hört något liknande.

Mats ”MP” Persson, 49, gitarrist i Gyllene Tider, spelade in stora delar av Broder Daniels debut i Per Gessles studio i Halmstad:

– Det var en otrolig tid. De levde gärna rockmyten. De kom ofta till Halmstads centralstation med tåget och jag brukade hämta dem med bilen. Det första vi skulle göra var att åka till Systembolaget. Men det var snälla killar. De gjorde inget för pengarna, det var det konstnärliga som var viktigt för deras del.

ARTIKELN HANDLAR OM