Rockbjörnen 2017

PRESENTERAS AV

Hon är hemliga kvinnan bakom Kamferdrops: ”Kikki är drottningen”

Är klar för ”Sommarkrysset” – Nöjesbladet möter hemliga Oslojentan bakom sommarplågan

Hon är bland sommarens hetaste artister – och superhemlig.

Nöjesbladet möter ”Sommarkrysset”-aktuella Kamferdrops som ligger bakom Kikkihyllningen ”Jag trodde änglarna fanns”.

– Kikki är drottningen av drottningar, säger hon.

Hon har gjort en av årets hetaste sommarhits, covern på Kikki Danielssons och Ole Ivars gamla dänga ”Jag trodde änglarna fanns” från 1999.

Men norska Kamferdrops vill absolut inte skylta med vem hon är.

Vilket såklart väckt nyfikenhet bland lyssnarna.

Det är söndag klockan 13, och stekhett i centrala Stockholm. När jag hälsar och säger mitt namn mumlar hon något ohörbart tillbaka. Sitt riktiga namn?

Hon dricker öl, drar av sig jeansjackan och blottar tatueringarna som parat med det direkta sättet för tankarna till Miriam Bryant. På norska då, eller snarare en svorska hon dräpande jämför med Fredrik Skavlans.

– Hade mina vänner hört mig hade de skrattat, säger hon.

Viktigt att vara hemlig

Hon är i Sverige två-tre gånger i månaden, för att jobba och repa.

– Jag brukar ta tåget, men i går blev det sex-sju timmars svettig ersättningsbuss. Det var segt. Men jag sov och jobbade med musik. Jag trivs bra med mig själv, säger hon och ler.

Hon parerar alla frågor kring hennes person med ord som ”det vet man inte” och ”kanske”.

Varför är det så viktigt att vara hemlig?

– Kamferdrops ska vara ett rum där man kan göra exakt vad man vill. Det är intressant att se hur folk reagerar på det man gör utan att de vet hur man ser ut eller vilket kön man har.

”Kikki är drottningen”

Medan ”Jag trodde änglarna fanns” i original är hyfsat okänd i Sverige är den något av en kultlåt i Norge som hon fick på hjärnan såpass att hennes egen version växte fram i huvudet.

– Här i Sverige har folk frågat om det är jag som skrivit texten, tänk om jag hade det. Och Kikki, hon är drottningarnas drottning. Låten är nästan mer populär i Sverige nu men när jag var på gayklubb i Oslo nyligen spelades den kunde alla texten och sjöng med. Några av mina vänner vet att det är jag som gjort den och gav mig blickar. Jag bara stod och skrattade.

Hon har spelningar på gång både i Sverige och Norge och är redan inbokad till TV4:s ”Sommarkrysset” när programmet har premiär 10 juni. Men drömmen är att stå på scen med Kikki och Ole Ivars.

– Det är inte omöjligt. Vi har skrivits lite, jag hoppas att vi ses något. De har alla stöttat från första början och delat videon. De är nog glada att deras gamla låt fått en ny ung publik.

”Bröstkarameller?”

Musikvideon ja, en kaskad av regnbågar, enhörningar, och, ja, Kikki Danielsson.

– Första gången jag såg den undrade jag om jag fått nåt i min drink, det är exakt så man ska känna, som om man är på syra. Jag bara tog saker rakt ur huvudet, utan att begränsa mig. Fan, jag älskar katter. Då tog vi med en katt. Självklart skulle Kikki och killarna vara med också.

Fler låtar i samma stil kommer ”när man minst anar det”.

– Vi har jobbat med en låt ett tag som vi kanske släpper under sensommaren. De som gillar ”Änglar” här kommer gilla den. Det är kärlek och feelgood, men tyvärr inte Kikki Danielsson.

Namnet då? Kamferdrops. Det är typ en halstablett, eller bröstkaramell?

Hon skrattar.

– Bröstkarameller? Det var ett förskräckligt ord. Jag tänkte bara, vad älskar jag mest? Kamferdrops, jag är besatt av dem. Och av Britney Spears och Kikki Danielsson. Det fick bli Kamferdrops.


Andra hits i sommar

Luis Fonsi, Daddy Yankee & Justin Bieber – ”Despacito”

Justin Bieber har, bland många andra, injicerat en dos av sin magi i befintliga hitlåten ”Despacito” av puertoricanska Luis Fonsi och Daddy Yankee. Hans version toppar nu listorna världen över och är den första låt där han sjunger på en spanska som rinner som en vårbäck.

Vid ett liveframträdande och i en video på Instagram live visade han dock stora svårigheter med språket. Förutom titelnamnet var resten av sången påhittad låtsasspanska blandat med ord som ”burrito” och ”Dorito” vilket skapat ilska bland spanska fans.

Joakim Lundell feat Arrhult – ”My addiction”

Jockiboi och syskonparet Arrhult nöter varandra i en pulserande tropisk ballad. Även här är mörkret nära, i Joakim Lundell knullar, halsar sprit, suger i sig heroin, knyter hängsnaror och demolerar sitt hem genom musikvideon. Den slutar med att hans flickvän Jonna kliver in hans liv som även i verkligheten har kantats av missbruk och destruktivitet.

”Att gå tillbaka till tiden då jag mådde som sämst i denna musikvideo är väldigt jobbigt, men samtidigt också bland det viktigaste jag gjort”, har han skrivit på Instagram.

”Låten och videon är ett sätt att avsluta ett kapitel av mitt liv som jag lämnat och gått vidare ifrån, till kärlek och glädje. Förhoppningsvis kan den trösta några av er också”, skriver han på sin Youtubesida.

Miriam Bryant – ”Rocket”

Upptempot i Miriam Bryants mest framgångsrika låt bland senaste tidens släpp gör sitt bästa för att maskera den nattsvarta texten om hennes kraschade relation med en tysk trummis.

– Den är bra, jag gillar den, säger Miriam när den tonar ut. Det känns bara så konstigt att göra en glad låt, för jag är ganska ledsen nu. Det är bara en massa skit i huvudet, säger Miriam till Filter.

Men i mörkret kan man hitta kraft.

– För mig är det en sorts kraftsymbol. Det handlar om att hitta styrka och ha en riktning, säger hon till Nöjesbladet.

Maggie Lindemann – ”Pretty girl”

Texastjejen Maggie Lindemann, 18, har skrivit ”Pretty girl” som ett statement.

– Jag märkte att folk tänkte ”hur blev hon känd? Hmm, hon är snygg”. Folk dömer utifrån det. Jag ville visa att tjejer har fler egenskaper än att vara snygga. Vi har så mycket att erbjuda. Folk borde se bortom det yttre till något djupare, säger hon till Galore.

1337likes (Tora Rydelius) – ”Danny”

Tora Rydelius, 23, bakom Instagramkontot 1337likes har delat valda citat ur intervjuer med Danny Saucedo på sitt konto. Nu har hon samlat de slagkraftiga replikerna i en sommarhit som hon gjort ihop med ett ragg.

– Jag har gjort den ihop med en Tinderkille jag träffade, säger hon till Musikguiden i P3.

Hon vill dock inte att tilltaget ska uppfattas som hån.

– Jag har alltid gillat Danny. Jag har varit besatt av honom länge, kär och så i min ungdom, sett alla intervjuer och läst allt. Jag skämtar om olika killar men det är mest Danny jag känner för. Jag hoppas han förstår hur jag tänkt med dramaturgin, att det handlar om hans hitta sig själv-resa, hur han åkte till USA, inte hittade lyckan där och kom hem. Det hoppas jag.

Danny Saucedos presskontakt hälsar till Nöjesbladet att Danny avböjer att kommentera låten på grund av semester.

Samir & Viktor – ”Kung”

Melodifestivalplaskarna och barnens favoriter är tillbaka, med förhoppningar om att uppfattas som lite mognare.

– Ja, alltså våra låtar har haft lite barnsliga texter tidigare, vilket har nått de yngre, men vi har ändå haft en äldre målgrupp som festar till vår musik. Så vi har gjort en lite mognare text med samma typ av stil av musik, säger Samir.

– Den är som ”Bada nakna” 2.0, bara att vi når en äldre publik. Och jag tror att den här kan bli stor även i Norge. Vi har tagit in lite norska ord, som ”jag hookar”, säger Viktor Frisk till Nöjesbladet.

Orden och videon (på en russebuss) är en flört med norska succéserien ”Skam”.

– Men jag vet inte ens vad vi säger. Vi tog några norska ord som tydligen är vanliga, säger Samir.

Sir Duke & Alphaman – ”Coco Jamboo”

Tyska eurodancegruppen Mr. Presidents superhit ”Coco jambo” gick varm på listorna 1996 vilket gjorde att den även fick en julversion samma år. Nu har 2016 fått sin egen version signerad Sir Duke och Alphaman. Extremt lik originalet.

Publisert:

LÄS VIDARE