Rockbjörnen – en miljonsuccé

avChristoffer Röstlund Jonsson

1 085 503 röster har kommit in på läsarnas favoritartister

1 av 5

En miljon röster.

Och sedan några till på det.

Rockbjörnen Live slår alla rekord. Och nu börjar uppladdningen för succéfesten.

– Det är en ära bara att få vara där, säger Ison från Ison & FIlle.

Redan i går morse stod det klart att antalet röster krossat den magiskt sexsiffriga barriären. Och då återstod en hel dags röstande innan tiden gick ut vid midnatt i natt.

Marie Kry.

Även om Rockbjörnens projektledare Marie Kry var säker på succé, är hon ändå omtumlad över svenska folkets respons:

– Klart Aftonbladet hela tiden varit stensäkra på att vi sitter med alla ess på hand. Men när du ser siffrorna svart på vitt blir det en helt annan femma. Dra åt skogen – över en miljon röster! Det är drygt dubbelt så många som förra året, säger Marie Kry.

’Ofattbart & underbart’

Ylva Niklasson.

Hon får medhåll av Ylva Niklasson, tillförordnad nöjeschef på Aftonbladet:

– Ett makalöst gensvar. Fantastiskt, underbart, ofattbart. När vi valde att satsa på livemusik förra året hoppades vi förstås att det skulle bli en succé, men att en miljon röster skulle komma in är mer än vad vi vågat drömma om.

Vissa av de nominerade artisterna har mer fanatiska fans än andra, och dessa har kampanjröstat om och om igen. Genom hela processen har dessa röster tagits bort – manuellt. Sandra Wejbro, webbredaktör för Rockbjörnen, förklarar:

– Vi har att rensat där det varit uppenbart att samma personer attackröstat. Enstaka, extremt engagerade personer ska inte få bestämma åt hela svenska folket vem som blir vinnare, säger Sandra Wejbro.

Ett kvitto på framgång

Nu laddar artister och fans för Rockbjörnengalan nästa vecka, onsdagen den 31 augusti. Balunsen äger rum på Gröna Lund och är öppen för alla.

Dregen ska vända vax.

Elsa Billgren är värdinna medan Dregen snurrar skivor och delar ut metalpris. Andra björnutdelare är bland andra Cecilia Forss, Pernilla Andersson, Linda Sundblad, Rebecca Simonsson, Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Frederick Federley och

E-type.

Förspelet inleds redan klockan 19.30 med liveframträdanden från Ison & Fille.

– Det känns otroligt bra trots att vi inte är nominerade, säger rapparen Ison. Jag har läst om Rockbjörnen sedan jag var liten så det är en sann ära. Bara att få värma upp galan betyder att vi kommit någonstans i karriären.

Hoppas på Maggio

Hur ska ni kicka i gång kvällen då?

– Med samma energi som vi kört på hela sommaren. Ison & Fille sätter standarden högt direkt, så folk fattar att kvällen handlar om en riktig liveshow.

Vem tycker du ska vinna en Rockbjörn?

– Petter. Är inte han nominerad? Då säger jag Veronica Maggio. Och Maskinen kan jag backa upp. Jag såg dem på Peace & Love, stenhårt!

Själva galan startar klockan 20.00. Live på scen ser vi bland andra Danny Saucedo, Amanda Mair, Graveyard, Salem Al Fakir och Pontus De Wolfe, Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet och Tensta Gospel.

För de som inte kan närvara sänder Kanal 5 ett sammandrag av galan den 2 september.

ARTIKELN HANDLAR OM