Konserterna ger miljoner till Håkan

avAndreas Hansson

ROCKBJÖRNEN

Hans inkomster sköt i höjden efter rekordkonserten på Ullevi - i kväll är det dags igen

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Håkan Hellström.

Håkan Hellströms bolag gjorde 30 miljoner vinst under succéåret 2014.

Själv plockade han ut en lön på 7,6 miljoner kronor.

Helgens storkonserter kan dra in så mycket som 60 miljoner kronor.

Han drog rekordpublik på Ullevi den 7 juni 2014. 69 349 personer besökte konserten det året.

Och nog märktes succén i Håkan Hellströms plånbok. Hans bolag Tro och tvivel AB gjorde 30,8 miljoner kronor förra året, att jämföra med 4,7 miljoner kronor året innan.

Bolagets styrelse, där även pappa Björn och storebror Tomas sitter, beslutade om en aktieutdelning på fyra miljoner kronor förra året. Håkan Hellströms egen taxerade inkomst var på 7,6 miljoner kronor.

Flerstegsraket

2014 var året då Håkan Hellström tog över Ullevi efter att året tidigare ha varit dubbelt aktuell med studioalbumet ”Det kommer aldrig va över för mig” som fick toppbetyg av recensenterna och toppade svenska albumlistan april 2013 samt filmen ”Känn ingen sorg” där hans musik och livshistoria låg till grund för handlingen.

I juli briserade hans folkhemsstatus när han spelade i SVT:s ”Allsång på Skansen” för att sedan hålla en egen tv-sänd entimmeskonsert efteråt.

I oktober släpptes hans duett på Veronica Maggios omskrivna skiva ”Handen i fickan fast jag bryr mig”.

Ullevikonserten blev sedan konsertfilm och liveskivan ”Håkan boma ye!” som toppade svenska albumlistan i december 2014.

Och flerstegsraketen var en medveten strategi för att maximera vinsten.

”Ny trend”

– Slår man ihop allt sånt så händer det ju grejer. Och det är också vad alla artister måste göra nu - det räcker inte med att bara ha en jävla låt­jävel utan det måste finnas andra aktiviteter som håller det tänt i rummet. Annars släcks det snabbt, säger Isse Samie som jobbar med Håkan på skivbolaget Woah Dad! till Café.

– Det är en trend över hela världen att skivbolagen vill kontrollera alla delar, även livekakan, säger Nöjesbladets musikexpert Håkan Steen.

Live Nation vill inte kommentera intäkter och vinst.

– Ska man prata om intäkter och omsättning måste man också prata om kostnader för såhär stora evenemang, annars blir det väldigt missvisande, säger Kristofer Åkesson på Live Nation.

De ordinarie konsertbiljetterna kostar 435–595 kr och går upp till 2 370–3 370 kronor styck för de så kallade platinumbiljetterna.

Räknas bort

Räknar man på samma besöksantal som vid tidigare konsert och bortser från intäkterna från de dyrare biljetterna landar nettointäkterna på 36 miljoner kronor.

Enligt branschkällor är en vanlig beräkning att 20-25 procent går bort i kostnader som arenahyra, personalkostnader och teknik, vilket ger intäkter på 25-29 miljoner per konsert som ska delas upp mellan de olika parterna som står bakom.

– Det är vid en standarduppgörelse men Håkan skulle kunna få en större del av kakan. Woah Dad släppte även liveskivan och har förlagsrättigheterna till delar av Håkans katalog. Vad jag förstår kontrollerar de även visningsrätten av konsertfilmen, säger Nöjes­bladets musikredaktör Håkan Steen.

Har guldläge

– Håkan borde kunna få vilket guldkantat kontrakt på vilket skivbolag som helst så förutom det han brukar lyfta fram, att han vill jobba med sina kompisar, kan det nog även finnas något ekonomiskt som gjorde att han valde Woah Dad.

Live Nation förnekar åt det bestämdaste procentsatsen på 25 procent och kallar den ”glädjekalkyler” utan att vilja gå djupare in i frågan.

– Vi hade varit väldigt glada om det inte kostade mer att göra ett sånt här arrangemang, men tyvärr är det väldigt långt i från sanningen, säger Kristofer Åkesson.

Håkans taxerade inkomst

2014   7 594 800

2013   1 980 100

2012   3 509 600

2011   4 167 100

2010   5 279 200

Bolaget Tro och tvivel AB

Håkan är ordförande och pappa Björn ordinarie ledamot och storebror Tomas är suppleant.

Bohus Dreamin' AB

Pappa Björn är ledamot och vd, Håkan ordinarie ledamot och Håkans storebror Tomas suppleant.

Telegram Musikförlag AB

Orförande är skivbolagsmannen Klas Lunding, Håkan är ordinarie ledamot precis som Ismail Abd-El-Samie som jobbat i över 20 år med Håkan Hellström.

ARTIKELN HANDLAR OM