ROCKBJÖRNEN PRESENTERAS AV

”Någonting har hänt i år”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-05

Nomineringarna är klara.

Och resultatet förtjänar ett spontant, litet hurra.

Hittills ser det ju rätt... hyggligt ut.

Aftonbladets musikkrönikör Markus Larsson.

Vid det här laget brukar jag, som ni säkert vet, få släpa mig bort till akuten för att plåstra om min musiksmak.

I det här sammanhanget brukar den ju bli lika ömt behandlad som Muhammed Alis päronboll. Men i år har nånting hänt.

Jag ser till exempel att magnifika Lykke Li har blivit nominerad till årets nykomling. Jag ser att Markus Krunegård verkligen har klivit upp från sitt indiekällarhål och blivit en etablerad Rockbjörnen-favorit. Och jag ser framför allt att de välförtjänta kritikergunstlingarna i Glasvegas lyckats få in sin svartklädda heart & soul-rock i tre tunga kategorier.

Att Kent bara behöver släppa en melankolisk fjärt för att det ska börja regna björnar över Eskilstuna känns fortfarande ganska självklart. Många artister skulle säkert skära bort ena ögonlocket för att få ha lika hängivna fans som dem. Inte minst så länge den ekonomiska lågkonjunkturen rasar fram genom landet.

Sen har jag givetvis inga problem alls med att Håkan Hellström fortsätter att vara en dominerande virvelvind på den svenska popmarknaden. Som jag skriver härintill – den fantastiska sång- och-dans-mannen från Västra Frölunda är det största som hänt pop-Sverige under 2000-talet. Den som inte förstår det har tyvärr tappat öronen i sjön.

Naturligtvis finns det några vissna lingon bland de nominerande. Ola? Danny? Jason Mraz? EMD? Bara frågar. Men populariteten för artister som exempelvis tar genvägen via diverse lekprogram och direktsända talangjakter på tv börjar äntligen svikta. Jag ser det som en seger för musiken.

Men det är inte klart än. Nu börjar finalomgången. Nu är det verkligen dags att rösta järnet för att få fram vinnarna.

Och glöm inte heller årets specialkategori. Eftersom Rockbjörnen fyller 30 nästa år delar vi ut ett lifetime achievement-pris till en artist eller grupp som influerat och inspirerat och berikat svensk popmusik i tre långa decennier.

En specialjury som bland annat består av, tja, Markus Larsson har nominerat följande fem jättar:

Ulf Lundell, ABBA, Per Gessle, Magnus Uggla och Thåström. Och du bestämmer givetvis vem eller vilka som får den tyngsta Rockbjörnen nånsin.

Jag har sagt det förr och jag vill inte påverka slutresultatet, men...

En Uggla är en fågel och inte en artist.

Kan inte sägas för ofta.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln