– Det känns som att vi vill gå åt olika håll

ROCKBJÖRNEN

Josephine Forsman om en oviss framtid för Sahara Hotnights och att debutera igen med Casablanca

1 av 7
HÅRDARE STIL Josephine Forsman får leva ut sina hårdrocksdrömmar i Casablanca, men tar samtidigt klivet bakåt. ”I Sahara har jag en framträdande roll som låtskrivare men i Casablanca har jag backat tillbaka och är enbart trummis”, säger hon.

I ”supergruppen” Casablanca har hon hittat en nystart.

Men vad som händer med Sahara Hotnights vet inte trummisen Josephine Forsman.

– Vi har sagt att vi ska träffas i september och se, säger hon.

Josephine Forsman gör jämförelser med en vanlig kärleksrelation.

I 20 år av sitt liv har hon och kollegorna i rockbandet Sahara Hotnights haft ett stabilt förhållande med långsiktiga planer.

Men så för några år sedan kom de till en brytpunkt.

Förhållandet kändes allt mer som något som togs för givet. Som aldrig ifrågasattes.

– Vi kom fram till att börja se det mer kortsiktigt och ta en skiva i taget. Det var ett bra beslut, men det som händer när man inte längre har långsiktiga planer i en relation är att man börjar se sig omkring efter nya saker, säger Josephine Forsman.

Debuten på P3 Guld

För henne själv ledde det förändrade synsättet till hårdrocksbandet Casablanca, en konstellation som förutom hennes själv består av musiker från Space Age Baby Jane, Melody Club, Alice Cooper, och ja, fotbollslagetAIK.

Bandet gav sin första spelning på P3 Guldgalan 2010 och släppte senare en ep.

I fredags kom fullängdsdebuten ”Apocalyptic youth”.

– Vi spelade in hela plattan för två år sedan, men sen har vi mest försökt sy ihop allas scheman. Det är klart att det är svårt att få ihop.

– Att plattan kommer nu känns otroligt peppat. Att få debutera igen, så känns det verkligen, säger Josephine Forsman.

Hon beskriver arbetet med bandet som en nystart. Ett sätt att leva ut en dold hårdrocksfetisch men också en möjlighet att återgå till en roll som ”bara musiker”.

”Har backat”

– I Sahara har jag en framträdande roll som låtskrivare men i Casablanca har jag backat tillbaka och är enbart trummis. Chansen att börja om på nytt och släppa kraven är en stor anledning till att jag sökte mig till Casablanca, säger hon.

Så hur påverkar denna nystart framtiden för Sahara Hotnights?

Det är en fråga Josephine inte kan besvara. Inte i dag.

”Bättre att bryta”

Bandet har just nu en paus, men ett beslut om framtiden kommer att fattas.

– Vi har sagt att vi ska träffas i september och se var vi befinner oss. Om vi ska spela in ett nytt album måsta det börja med mig och Maria Andersson (sångerska i Sahara Hotnights) som låtskrivare. Vi måste hitta en ny en infallsvinkel som båda är nöjda med. Och få lika mycket utrymme.

Har det varit ojämnt tidi ­ gare?

– Vi har nog inte analyserat det, men det finns en känsla av att vi vill gå åt olika håll. Maria­ är nog rädd att jag ska ta det åt ett hårdare håll, medan jag är rädd att hon ska göra det lugnare. Då är det bättre att bara bryta och leva ut sina personliga drömmar utan att de involveras i Sahara Hotnights.

Tror inte på splittring

– Ett band är alltid en kompromiss och om vi ska spela in ett nytt album måste vi hitta känslan av att vi som band bidrar till att musiken blir bättre och inte naggar från varandras idéer och tankar.

Tror du att ni kommer att splittras?

– Jag har mycket svårt att se det. Sahara är för stor del av våra medvetanden och liv och vi är fortfarande bästa vänner. Och splittringar fungerar ju aldrig, det blir alltid en återförening. Jag tror hellre på att själva bubblan som Sahara Hotnights är kan fortsätta existera för sig själv.

– Så hoppar vi in i den när vi känner för det.

Har en stor familj

Sahara Hotnights.

Namn: Josephine Forsman. Ålder: 30. Bor: I Stockholm. Yrke: Musiker och artist. Familj: ”Stor, norrländsk”. Bakgrund: Är en av medlemmarna i rockbandet Sahara Hotnights som släppt sju album. Aktuell: Som trummis i albumdebuterande hårdrocksbandet Casablanca.

Josephine Forsman om …

… att Casablanca redan har en andra skiva på gång :

– Vi ser redan nu att debutalbumet blir det poppigaste vi kommer att göra. Vi följer mallen då man debuterar med en mjukare skiva, men sen efter att ha sett vad som fungerar när man spelar, släpper en stenhård andra platta.

… epitetet ”supergrupp” :

–Haha! Att sätta ”super”- före ett ord, alltså. Då är man illa ute! Jag är har själv min beskärda del av fördomar mot ”supergrupper”. Men vi är ju självklart medvetna om att vi kommer att bli bedömda utifrån vad vi gjort tidigare, i alla fall i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM