Rockbjörnen

Musik – på ett helt nytt sätt

Av: 

Per Bjurman

Jon Forsling

ROCKBJÖRNEN

Se spelningar live på Nöjesbladet.se – och gör allt du brukar göra Applådera Stagediva Chatta med kompisar Hångla

stockholm/new york. Glöm allt du vet om att gå på rockkonsert.

Nu drar Aftonbladet i gång ”Livelöpet” – ett nytt, världsunikt sätt att uppleva livemusik.

– Det låter fantastiskt att jag ska kunna ha interaktiv kontakt med fansen, säger Robyn, som snart uppträder i en dator nära dig.

Det är gratis.

Och du är inbjuden.

Som en del av att Sveriges största musikpris – Rockbjörnen – får en nylansering lanserar Aftonbladet nu ett banbrytande sätt att se några av Sveriges största artister live.

”Världsunikt”

Allt du behöver är en dator och en törst efter bra musik.

Nils Franchell.
Nils Franchell.

– Det här är verkligen världsunikt. För första gången blir en livekonsert på nätet en interaktiv upplevelse. Och vi är oerhört glada över att kunna presentera så stora artister, säger Nils Franchell, Aftonbladets kommunikationschef.

Tidigare konserter som direktsänts på nätet har varit en passiv, distanserad upplevelse framför datorn. Inte längre: när du ser ett gig via Livelöpet kan du göra allt du brukar göra i ”vanliga” konsertsammanhang. Applådera, ta fram cigarettändare, stagediva, ropa saker till artisten och chatta med kompisar inne på arenan.

Ja, till och med ”hångla” till tonerna av din favoritlåt.

– Tanken är att vi ska komma så nära en traditionell konsertupplevelse som möjligt. Och vem som helst kan gå, oavsett hur gammal man är eller var man bor. Det här är ett steg i globaliseringen, landsgränserna för livemusik suddas ut, säger Marie Kry, projektledare för Rockbjörnen Live.

Kan gynna vissa låtar

Först ut att spela är Borlängerockarna i Mando Diao, som går upp på den digitala scenen den 17 augusti klockan 21.

– Folk tjatar om att vi ska ta oss till Argentina, Malaysia och Nigeria, ställen som det är svårt att ta sig till. Så det här är guld värt för våra fans runt om i världen. Det ska bli skitkul, säger gitarristen Gustaf Norén, 29.

Hur kommer det att kännas att spela inför en publik som du inte ser?

– Det blir som när man intervjuade sig själv i badet som elvaåring ungefär. Jag tror faktiskt att det kan gynna en del av våra låtar. Om man spelar live inför jättemycket människor som man kan se riskerar känslorna att bli för stora ibland.

Bandets trumslagare Samuel Giers, 30, tror inte att det kommer att kännas ovanligt att stirra tusentals fans i vitögat genom cyberspace.

– Vi har ju gjort tv-inspelningar i tomma studior, det gäller att visualisera publiken som finns där ute. När man väl börjar spela känns det som vanligt, säger Giers som tycker att ”Livelöpet” ligger helt rätt i tiden.

– Facebook och Myspace har ju funnits länge vid det här laget, folk lever verkligen i den världen. Så jag tror att det här kan funka riktigt bra. Det känns jävligt häftigt, säger han.

”Kan läsa allt”

Den 24 augusti är det världsstjärnan Robyn, 31, som står för underhållningen på Aftonbladet.se.

– Det låter fantastiskt att jag ska kunna ha interaktiv kontakt med fansen under själva uppträdandet. Jag tycker det är råroligt att hålla på med den sortens kommunikation, till exempel på twitter och min egen hemsida, för man får en sådan direkt respons, säger hon.

Att hennes fans kommer att kunna bidra med digitala åsikter – mitt under giget – är inget som oroar den hyllade sångerskan.

– Jag har också lärt mig distansera mig från själva åsikterna, jag kan läsa allt, oavsett om det är positivt eller negativt, utan att ta åt mig personligen. Jag tycker bara det är otroligt skönt att registrera flowet av respons. Så jag ser verkligen fram emot Livelöpet, säger Robyn.

Biljetterna till de sju spelningarna släpps den 14 augusti klockan 12.00.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Rockbjörnen

/

Rockbjörnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen