Vattenkaos på Bråvalla – deltagare uttorkade

ROCKBJÖRNEN

Besökare och sjukpersonal kritiska: ”Det ska finnas fler vattenstationer”

1 av 14 | Foto: Emil Gustavsson, Emanuel Andersson och Axel Söderlund från Stockholm fick gå lång för rent vatten.

Festivalen lovade flertalet vattenstationer och tappstationer.

Men besökarna tvingas gå långt för både rent vatten och toaletter.

– Jag blir besviken. Organisationen är verkligen dålig, säger festivalbesökaren Helena Hansen.

Flera tusen människor bor på Bråvalla festivals största camping.

Men de utlovade vattenstationerna och tappstationerna saknas. I stället får en stor del av besökarna gå mellan fem och femton minuter för att hämta vatten – eller för att gå på toaletten.

– Det finns bara en vattenstation, det är alldeles för lite. Jag blir besviken. Organisationen är verkligen dålig, säger Helena Hansen, 18, från Gislaved.

– Man undrar om de ens varit på en annan festival och sett hur det fungerar.

”Allt måste bli bättre”

Vid vattenstationen i campingens ena hörn trängs människor för att fylla vatten, tvätta sig och borsta tänderna mellan toaletterna.

– På morgonen är det kaos. Då ska alla dit. Det är så konstigt, de har inte ens tänkt på att tusentals människor behöver vatten och gå på toaletten, säger Josefin Stormwall, 18, från Gislaved.

– De har verkligen saker att jobba på. Och det är klart att man blir mer osäker på att komma tillbaka nästa år när organisationen är såhär dålig. Allt måste bli bättre. Till slut kommer de att gå i konkurs annars, för många är här för festivalandet, inte bara för musiken.

Både Helena Hansen och Josefin Stormwall hade höga förväntningar på festivalen och är van från tidigare festivaler att ha saker nära till hands. För dem tar det minst 10 minuter att gå till vattenstationerna med toaletterna.

”Värst på morgonen”

Emil Gustavsson, 19, Emanuel Andersson, 20, och Axel Söderlund, 19, får gå dryga kilometern för att hämta vatten i en stor hink.

– Det är inte så farligt nu, men på morgonen är det värst. Då är det långa köer. Det hade varit bra med en till vattenkälla, både för oss och alla andra, säger Emanuel Andersson.

För Emilia Bengtsdottir, 19, och Alexander Lindahl, 22, från Växjö innebär det en lång tur genom leran för att hämta vatten. I stället har de försökt köpa vatten i ett av butikstälten – men det har blivit för dyrt.

– Det skulle behövas mer vatten överallt. På hemsidan stod det att det skulle finnas flera vattenposter, men jag har inte sett en enda som de sagt, säger Emilia Bengtsdottir.

– Det gör en lite besviken, det gör det faktiskt, säger Alexander Lindahl.

Flera har fått vätskebrist

Att det är så pass långt till vattenstationer kan få konsekvenser för festivalbesökarnas hälsa. I sjukvårdstältet har de tagit emot flera med vätskebrist.

– Det ska finnas fler vattenstationer än den i högra hörnet, men det verkar inte finnas så många som det var sagt, säger Helene Ericsson, sjuksköterska och projektledare för sjukvården på Bråvalla festival.

– Och konsekvenser blir såklart uttorkning. Om de äter eller dricker för lite blir de uttorkade.

ARTIKELN HANDLAR OM